«Κι ο Άγιος φοβέρα θέλει», λέει η παροιμία, η οποία φαίνεται ότι βρήκε την απόλυτη εφαρμογή της στη διαδικασία της οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων, αν λάβει κανείς υπόψιν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Γ. Πιτσιλής επί αμερικανικού εδάφους.
Μιλώντας στο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ επεσήμανε ότι - αν και το πλαίσιο της αυτοσυμμόρφωσης ήταν πολύ λιγότερο ελκυστικό από αντίστοιχες ρυθμίσεις του πρόσφατου παρελθόντος - έχει αποδώσει 711 εκατ. ευρώ- εννοώντας προφανώς βεβαίωση πρόσθετων φόρων- λόγω του φόβητρου των νέων τεχνικών ελέγχου.
Επί της ουσίας, αν και οι συντελεστές των πρόσθετων φόρων έφταναν σε διπλάσια επίπεδα από εκείνους της αντίστοιχης χρήσης, χιλιάδες φορολογούμενοι έσπευσαν να αποκαλύψουν εισοδήματα που είχαν αποκρύψει, γνωρίζοντας ότι πλέον είναι εφικτοί οι έλεγχοι και στις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες.
Ο Γ. Πιτσιλής υποσχέθηκε ότι και το 2018 οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στην ίδια κατεύθυνση ήτοι με την ανάπτυξη έμμεσων τεχνικών για όσους τηρούν ανακριβώς τα φορολογικά τους βιβλία (απόκρυψη εισοδημάτων), με την ανάπτυξη ενός μοντέλου που θα βασίζεται σε κριτήρια επικινδυνότητας, όπως αυτά θα καθορίζονται από το γενικότερο προφίλ των ελεγχόμενων, με την αξιοποίηση όλων των πληροφοριών που καταφτάνουν από εγχώριες και διεθνείς πηγές (ανταλλαγή πληροφοριών), με τη χρήση νέων τεχνολογιών (x- rays) για τα αγαθά που διακινούνται μέσω της χώρας, αλλά και με την ανάπτυξη λογισμικού για την ηλεκτρονική τιμολόγηση προϊόντων.