Το μήνυμα ότι «μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τη συνθήκη της Λωζάνης που είναι θεμέλιος λίθος» μπορούμε να κινηθούμε στο πλαίσιο της συνανάπτυξης των κρατών μας έστειλε ο πρωθυπουργός από το Βελιγράδι μετά το πέρας της τετραμερούς Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών τέθηκε η ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ και ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «εντείνονται οι προκλήσεις στους τομείς της ασφάλειας,της διαχείρισης των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών» για να προσθέσει: «κάποιες δυνάμεις θεωρούν ότι πρέπει να υψώνουμε τείχη.
Αυτό είναι καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης. Μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στις Συμβάσεις - όπως στη Συνθήκη της Λωζάνης που είναι θεμέλιος λίθος- μπορούμε να κινηθούμε στο πλαίσιο της συνανάπτυξης των κρατών μας».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «έχουμε ένα νέο θεσμό για την κοινή πορεία των χωρών μας και την κοινή προοπτική των Βαλκανίων. Θεωρούμε πως θα πρέπει η ΕΕ πολύ σύντομα να διορθώσει ένα μεγάλο λάθος που έχει τις ρίζες του στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η περιοχή των Βαλκανίων, διαπράχθησαν αδικίες και πρέπει να διορθωθούν. Δεν μπορεί η Σερβία να είναι έξω από την ΕΕ», είπε μεταξύ άλλων.
Για τα Projects
Αναφερθείς σε τρία σημαντικά projects που συμφωνήθηκαν , ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας τη ζωή των πολιτών μας» και απαρίθμησε τα εξής:
- Κουβεντιάσαμε στον τομέα της ενέργειας. Έχει προχωρήσει η κατασκευή του αγωγού TAP και υπάρχουν σκέψεις και για άλλους αγωγούς.
- Προχωράμε στη δημιουργία μιας πλωτής πλατφόρμας επανυγροποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη που μπορεί να είναι ένας κόμβος ενεργειακός. Ο IGB μπορεί να αποτελέσει project της πολύ στενής συνεργασίας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των χωρών μας.
- Σιδηροδομική διασύνδεση λιμανιών Βόρειας Ελλάδας. Ο εκσυγχρονισμός σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θες/νικης Βελιγραδίου και από εκεί με τη Σόφια.
Να σταματήσουν τα Σκόπια μια αχρείαστη ρητορική
Μιλώντας για τις σχέσεις με τα Σκόπια, ο πρωθυπουργός άφησε σαφείς αιχμές, λέγοντας: «Ίσως το 2018 να είχαμε θετική εξέλιξη, αν η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων σταματήσει μια αχρείαστη ρητορική ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους του Μ. Αλεξάνδρου και των Μακεδόνων και να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση. Σε αυτή την προοπτική εγώ θα σπεύσω η Ελλάδα να εγγυηθεί την ασφάλεια αυτής της χώρας. Απαιτούνται καθαροί λογαριασμοί».
Τέλος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «Τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα βρίσκεται έξω από τα προγράμματα στήριξης, έχει επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2018 μπορεί να είναι κρίσιμο θετικό ορόσημο και για τις χώρες της Βαλκανικής».