Πίσω στην 'σκληρή πραγματικότητα' επιστρέφει από σήμερα ο πρωθυπουργός, οργανώνοντας την μία μετά την άλλη τις συναντήσεις του με υπουργούς, σε μία προσπάθεια εξειδίκευσης των μέτρων που συνεπάγεται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, το νέο 'αντάρτικο' της Τίνας Μπιρμπίλη με αφορμή τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα χθες, οι διαφωνίες υπουργών επί των αποκρατικοποιήσεων και οι αντιδράσεις βουλευτών για το ίδιο θέμα, συνιστούν 'αγκάθια' σε μία διαδρομή που έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και κανένα περιθώριο αποκλίσεων.
Ο 'οδικός χάρτης' για την έξοδο από την κρίση, όπως τον ονομάζει η κυβέρνηση, πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Μαΐου, ενώ τα μέτρα που συνεπάγεται θα πρέπει να είναι από πριν έτοιμα, προκειμένου να παρουσιαστούν στους εκπροσώπους της τρόικα, καθώς από τον έλεγχο της αποτελεσματικότητάς τους εξαρτάται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δις ευρώ. Ήδη, το προηγούμενο διάστημα, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έβλεπαν τους συναρμόδιους υπουργούς, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις κατ' ιδίαν συναντήσεις τους με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Αντάρτικο από την Τίνα
Και ενώ το μήνυμα για 'μηδενική ανοχή' σε αντιρρήσεις έχει καταστεί σαφές, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη 'ξεσηκώθηκε' χθες κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με αφορμή την ρύθμιση 'εισπρακτικού χαρακτήρα' κατά την ίδια, που επιθυμεί να προωθήσει 'τακτοποιώντας' τα αυθαίρετα. Ξεκαθαρίζοντας τη θέση του υπουργείου διεμήνυσε ευθέως στον υπουργό Οικονομικών ότι αν πρόκειται να πάρει εισπρακτικά μέτρα, εκείνη δεν θα τον καλύψει, και εμμέσως στον πρωθυπουργό ότι είναι εκείνη που υλοποιεί τις δικές του προεκλογικές δεσμεύσεις όταν η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης απέχει από αυτές. Πρόκειται άραγε για μία επιχείρηση 'ηρωικής εξόδου' από την κυβέρνηση της Τίνας Μπιρμπίλη που αντιλαμβάνεται ότι την έχει φέρει πολλάκις σε δύσκολη θέση ή για μία δική της ξεχωριστή 'περπατησιά' ενόψει της ανασύνθεσης του σκηνικού; Ο χρόνος θα δείξει...
«Δεν θα υπάρξει πολεοδομικός και περιβαλλοντικός μανδύας σε μία ρύθμιση που θα έχει μόνο μία εισπρακτική λογική», είπε μιλώντας για το ενδεχόμενο νομιμοποίησης αυθαιρέτων στο Βήμα FM, τονίζοντας παράλληλα πως το ΥΠΕΚΑ δεν ετοιμάζει κάτι σχετικό, παρά θα τοποθετηθεί στα αρμόδια όργανα «αν και όταν το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάσει μία ρύθμιση για να εισπράξει τα πρόστιμα, βεβαιωμένα ή μη, από την αυθαίρετη δόμηση». Έκανε μάλιστα λόγο για 'αντισυνταγματικότητα', επικαλούμενη την αρχή της ισονομίας μεταξύ των πολιτών, αν και εναρμονίστηκε με όσα έχει πει ο πρωθυπουργός για την αυθαίρετη δόμηση, περί κόκκινης γραμμής που πρέπει να μπει στη 'γάγγραινα' αυτή για την χώρα και ανάγκης καταγραφής των αυθαιρέτων. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, διέρρεε χθες ότι ούτως ή άλλως το θέμα του περιβάλλοντος είναι πρώτιστης σημασίας για αυτήν, διαψεύδοντας ότι θα προχωρήσει σε μία καθαρά εισπρακτική ρύθμιση. Πηγαίνοντας ακόμα παραπέρα, η κ.Μπιρμπίλη επέκτεινε το θέμα της ισονομίας και στην υπόθεση των ημιυπαιθρίων, παρά την 'έξυπνη λύση' όπως την χαρακτήρισε του περιβαλλοντικού ισοζυγίου που υιοθετήθηκε. Επανήλθε δε μεταξύ άλλων και στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, επαναλαμβάνοντας ότι «θέση της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να υπάρξει δημόσιος έλεγχος» και θυμίζοντας ότι μέτοχος του Δημοσίου στη ΔΕΗ είναι το υπουργείο Οικονομικών. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις για τον χρόνο και τον τρόπο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, επιμένοντας ότι δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα διάθεση των μετοχών της και πώληση σε τρίτους του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της επιχείρησης στο πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, που εμπίπτει στις δικές της αρμοδιότητες.
Την ίδια στιγμή, παρά την έμμεση απειλή για εκλογές σε περίπτωση έντονων αντιδράσεων από τους βουλευτές ή την κοινωνία, ένας ακόμα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ διαχώρισε χθες τη θέση του, ακριβώς με αφορμή την πρόταση για νέα μετοχοποίηση της ΔΕΗ, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, αν και ...στηρίζει -όπως είπε- την κυβέρνηση. Μιλώντας στον Skai, ο βουλευτής Κοζάνης Αλέξανδρος Αθανασιάδης δήλωσε πως «μία εταιρία όταν παράγει δεν την πουλάς, στηρίζεσαι σε αυτήν», στέλνοντας το δικό του μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα δώσει αγώνα να κρατηθεί η ΔΕΗ με το 51% στον έλεγχο του κράτους και δηλώνοντας ότι συλλέγει στοιχεία για να τεκμηριώσει την άποψή του. Σε κάθε περίπτωση, στις άμεσες προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου είναι και η κάμψη των αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τόσο με το απαραίτητο 'μασάζ' στους βουλευτές που δεν έχει διόλου κοπάσει όλο το προηγούμενο διάστημα, όσο και με σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, σε περίπτωση που αυτή κριθεί αναγκαία.