Σάλος με την απαίτηση Ερντογάν να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης - iefimerida.gr

Σάλος με την απαίτηση Ερντογάν να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης

Διεθνείς αντιδράσεις μετά τα όσα είπε ο Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης / Intimenews: ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προεκτάσεις εντός αλλά και εκτός Ελλάδος παίρνει το ζήτημα των δηλώσεων Ερντογάν ενώπιον Τσίπρα και Παυλόπουλου για την ανάγκη αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έθιξε τρεις φορές το ευαίσθητο αυτό ζήτημα:

Μία, πριν έρθει στην Ελλάδα, κατά την συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά την Τετάρτη.

Στη συνέχεια, στο προεδρικό μέγαρο όπου άκουσε τον Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας να ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα αναθεώρησης της συνθήκης.

Και ακολούθως ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όταν μίλησε για αναμόρφωση της συνθήκης.

Σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε άμεση αντίδραση από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Τόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος, σε υψηλούς τόνους, όσο και ο πρωθυπουργός, απάντησαν στην προκλητική αξίωση του προέδρου της Τουρκίας που συνδύασε το θέμα με την επιλογή μουφτή στη Θράκη. Παράλληλα και η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Σάλος με την απαίτηση Ερντογάν να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης  | iefimerida.gr 0

Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «άδειασε» Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης

Αμεσα αντέδρασε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ έσπευσε να «αδειάσει» τον Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης.

Η αμερικανική κυβέρνηση διεμήνυσε ότι δεν συμφωνεί με τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζήτημα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Αντιδράσεις και από την Κύπρο: Η δήλωση Ερντογάν δεν ήταν προς την ορθή κατεύθυνση

Την εκτίμηση ότι η δήλωση του Τούρκου προέδρου για την Συνθήκη της Λωζάνης «σίγουρα δεν ήταν μια δήλωση προς την ορθή κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και γενικότερα την προσέγγιση της διεθνούς κοινότητας στη Συνθήκη», εξέφρασε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι πρώτα πρέπει να αναμένονται τα αποτελέσματα της επίσκεψης, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να εξαγάγει κάποια συμπεράσματα.

Πυρά και από Τούρκο βουλευτή κατά Ερντογάν για την αναθεώρηση της Λωζάνης

«Πυρά» από την τουρκική αντιπολίτευση δέχεται ο Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μπαρίς Γιαρκαντάς σε συνέντευξη Τύπου στην Εθνοσυνέλευση κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να διορθώσει τις ατυχείς δηλώσεις του το συντομότερο, όπως είπε.

«Το Εθνικό Συμβόλαιο και η Συνθήκη της Λωζάνης είναι για την Τουρκία τίτλος ιδιοκτησίας», είπε.

Σάλος με την απαίτηση Ερντογάν να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης  | iefimerida.gr 1

«Το να ανοίγει κανείς συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης, να αγνοεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και να λέει ότι μπορεί να την αναθεωρήσει, σημαίνει κατάργηση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Ερντογάν πρέπει το συντομότερο να διορθώσει αυτές τις ατυχείς δηλώσεις του», ανέφερε, όπως μεταδίδει το sigmalive επικαλούμενο το ΚΥΠΕ.

Το θέμα έκανε το γύρο του κόσμου

Το θέμα έκανε τον γύρο του κόσμου με μεγάλα διεθνή ΜΜΕ όπως το Reuters και το Politico να ενδιαφέρονται για το ζήτημα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι διπλωματικές λεπτότητες τέθηκαν κατά μέρος μετά τις παρατηρήσεις του Ερντογάν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης πως μια συνθήκη που ορίζει τα σύνορά τους μπορεί να χρειαστεί αναθεώρηση.

Οπως υπενθύμισε το πρακτορείο, η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 ορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και κατ’ επέκταση της Ελλάδας.

«Σε μια ασυνήθιστα έντονη συζήτηση κατά την υποδοχή του Τούρκου προέδρου, ο Έλληνας πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή στη Συνθήκη, ενώ ο συνοφρυωμένος Ερντογάν, δίπλα του, είπε πως υπάρχουν λεπτομέρειες στη συνθήκη που απαιτούν σαφήνεια» τονίζει το Reuters και συμπληρώνει:

«Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου δεν ξεκίνησε ομαλά, όταν τουρκικά F-16 που συνόδευαν το αεροσκάφος του Ερντογάν απομακρύνθηκαν από ελληνικά αεροσκάφη όταν εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο. Ο πιλότος του τουρκικού προεδρικού αεροσκάφους αρνήθηκε να εισέλθει με τη συνοδεία ελληνικών αεροσκαφών, ανέφεραν ελληνικές στρατιωτικές πηγές».

Σάλος με την απαίτηση Ερντογάν να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης  | iefimerida.gr 2

Politico Τα σχόλια του Τούρκου προέδρου προκάλεσαν ένταση

Με την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα ασχολείται το Politico, το οποίο επικαλούμενο τον Guardian, κάνει λόγο για τεταμένη κατάσταση.

«Κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια, ο Ερντογάν εξέφρασε την αμφισβήτησή του για τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία οριοθετεί τα όρια μεταξύ των δύο χωρών και τα σύνορα μεταξύ ενός κράτους της ΕΕ με την Τουρκία», γράφει το έγκυρο αμερικανικό σάιτ.

«Ο Τούρκος πρόεδρος, ακόμη, αναφέρθηκε στη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ελλάδα ως απόδειξη ότι η συνθήκη δεν εφαρμόζεται με δίκαιο τρόπο. Τότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε ότι η συνθήκη "δεν είναι διαπραγματεύσιμη» και «δεν έχει ατέλειες, δεν χρειάζεται να αναθεωρηθεί ή να ενημερωθεί», σημειώνει στη συνέχεια.

«Κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η αποδοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ήταν χάρη στην υποστήριξη της Τουρκίας.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας αργότερα ανέφερε ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται να διατηρήσει την «ελληνοτουρκική φιλία» που πρέπει να βασίζεται στο "σεβασμό των διεθνών συνθηκών"», καταλήγει.

Σάλος με την απαίτηση Ερντογάν να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης  | iefimerida.gr 3

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων, το Κίνημα Αλλαγής, έστρεψαν τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης για την επίσκεψη Ερντογάν και τις προκλητικές δηλώσεις του για την Συμφωνία της Λωζάνης και την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

ΝΔ: Ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμα προετοιμασίας της κυβέρνησης.

Πηγές της ΝΔ σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ανέφεραν: «Η ΝΔ θα τοποθετηθεί συνολικά για την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας, αφού ολοκληρωθεί. Ωστόσο, όσα παρακολουθούμε μέχρι στιγμής δείχνουν ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι η ΝΔ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει εγκαίρως την επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς το αρνήθηκε».

Ποτάμι

«Ο κ. Ερντογάν, πίσω από τη διατύπωση περί "επικαιροποίησης", μιλάει σαφώς για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης θέτοντας ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και στη Θράκη. Υποκατέστησε μάλιστα το Διεθνές Δίκαιο με το "πολιτικό δίκαιο"» σχολιάζει το Ποτάμι για τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως υπογραμμίζει, ο κ. Θεοδωράκης, στη χθεσινή δήλωσή του, επισήμανε ότι «επισκέψεις σε επίπεδο αρχηγού κράτους γίνονται όταν οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο. Κι αυτό δεν συμβαίνει σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Ενωση Κεντρώων: Η Κυβέρνηση ανοήτως διευκόλυνε τους Τούρκους

«Η συνάντηση Ερντογάν- Παυλόπουλου έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους να προβάλουν τις ανήθικες διεκδικήσεις τους, ενώπιον του πρώτου πολίτη της χώρας».

Λοβέρδος: Ο Ερντογάν έθεσε σοβαρότατα θέματα επαναλαμβάνοντας άκυρες θέσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε πως υπήρξε «πολύ κακή προετοιμασία της ελληνικής πλευράς για αυτή τη συνάντηση» και στη συνέχεια ο βουλευτής της ΔΗΣΥ επεσήμανε ότι «δεν έχει προηγούμενο η δήλωση του Έλληνα Προέδρου ότι η συνθήκη της Λωζάνης μπορεί να αλλάξει και με ερμηνεία» κάτι για το οποίο επικαλέστηκε και τον υπουργό Εξωτερικών.

Χαρακτήρισε ως «αποστομωτική» την απάντηση του Ταγίπ Ερντογάν στον Προκόπη Παυλόπουλο ότι «όλα αυτά τα ανοίξατε εσείς» και ανέφερε ότι: «ο κ. Ερντογάν δημοσίως, μπροστά σε όλες τις διεθνείς κάμερες έθεσε σοβαρότατα θέματα, επαναλαμβάνοντας άκυρες θέσεις μέσα στο ίδιο το Προεδρικό Μέγαρο» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

«Δεν διορθώνεται το κακό που έγινε. Αυτά που ειπώθηκαν τραυματίζουν τα ελληνικά συμφέροντα. Υπάρχει χρόνος ακόμη κάποια πράγματα να διορθωθούν. Πρέπει μέχρι το τέλος της ημέρας να αναστραφεί το κλίμα».

Ολα ξεκίνησαν από τον ιστορικό καβγά Παυλόπουλου-Ερντογάν και κατέληξαν με ον κάμερα διαφωνία Τσίπρα-Ερντογάν στο Μαξίμου.

Σάλος με την απαίτηση Ερντογάν να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης  | iefimerida.gr 4

«Πόλεμος» Τσίπρα-Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάνης

Με εκατέρωθεν αιχμές και λεπτή ειρωνεία (Ερντογάν: «ο νεαρός κ. Τσίπρας εξανίσταται για το Κυπριακό» – Tσίπρας: «να ψάξουμε και την Ιαπωνία για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης») ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα–Ερντογάν, μετά την πολύκροτη συνέντευξη του προέδρου της Τουρκίας στον ΣΚΑΪ -με την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε, μεταξύ άλλων, θέμα «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάνης.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο τούρκος πρόεδρος επέμεινε μέχρι κεραίας στις θέσεις του, θέτοντας ευθέως, και πάλι, θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης με αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας όπως η εκλογή αρχιμουφτή και όχι ο διορισμός του, όπως γίνεται σήμερα.

«Θεμέλιος λίθος η Συνθήκη της Λωζάνης»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να ενισχυθούν μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών και σεβασμού της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία χαρακτήρισε «θεμέλιο λίθο» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε, σε αιχμηρό τόνο, ότι για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, «και να τη ζήταγε ο κ. Ερντογάν, πρέπει να ψάξουμε και τις άλλες χώρες (που την έχουν υπογράψει), όπως η Ιαπωνία». Επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην ανακατασκευή τζαμιών όπως στη Ρόδο, και το Φετιγιέ Τζαμί στο Μοναστηράκι κι αλλού. «Εμείς δεν κάναμε ορθόδοξη λειτουργία στο Φετιγιέ Τζαμί, όπως γίνεται από ακραίους στην Αγια Σοφιά» είπε.

Εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus belli... Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι διερευνητικές συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σάλος με την απαίτηση Ερντογάν να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης  | iefimerida.gr 5

Θέμα εκλογής αρχιμουφτή έθεσε ο Ερντογάν

«Τίθενται θέματα στη Δυτική Θράκη» ξεκαθάρισε απαντώντας ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έθεσε θέμα «εκσυγχρονισμού» της Συνθήκης της Λωζάνης με εκλογή του αρχιμουφτή.

«Υπάρχει το ζήτημα της μουφτείας. Ο μουφτής διορίζεται, η Συνθήκη προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται» είπε. Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι ο ίδιος έχει «επικαιροποιήσει» τη Συνθήκη, επιτρέποντας την ελεύθερη μετακίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, που δεν επιτρέπεται όπως υποστήριξε στη Συνθήκη, ενώ και αύξησε και μέλη της Ιεράς Συνόδου δίνοντας τουρκική ιθαγένεια σε μέλη της που υπέδειξε ο Πατριάρχης.

Όπως είπε, η Συνθήκη της Λωζάνης υπεγράφη από 11 χώρες, μέχρι και η Ιαπωνία την έχει υπογράψει. «Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχουν για τα μειονοτικά; Στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα, τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης. Πρέπει να γίνουν κάποιες καινούριες σκέψεις. Για τη μειονότητα λέμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα φτάνει με τα βίας τα 2.000 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα τα 15.000 ευρώ... Υπάρχει οικονομικό χάσμα» παρατήρησε.


Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ακόμα ότι «συζητήσαμε με τον κ. πρωθυπουργό το θέμα της έκδοσης των πραξικοπηματιών. Αυτοί είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, μία χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια, πιστεύω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει την έκκλησή μας».

Ως προς την τρομοκρατία είπε ότι «κάνουμε μεγάλο αγώνα με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK και το DHKP-C... Αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα». Όπως πρόσθεσε, «λέω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να εκσυγχρονίσουμε τη συνθήκη. Το έχω θέσει σε πολλούς πρωθυπουργούς. Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη καμίας χώρας. Στην Τουρκία δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με εργασίες σε εκκλησίες και μοναστήρια, όπως της Παναγίας της Σουμελά που ανακαινίζεται» ανέφερε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στο θέμα της Δυτικής Θράκης χαρακτηρίζοντάς το ως «μία σοβαρή πληγή». Βεβαίως αυτό είναι σαφές ότι αποτελεί εσωτερικό θέμα της χώρας δεν διαφωνούμε, «αλλά αν μας δίνεται η άδεια μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας. Όσον αφορά το ζήτημα των θρησκειών, είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί σε συνεργασία των υπουργείων μας» δήλωσε.

«Ο κ. Τσίπρας λόγω του νεαρού της ηλικίας του εξανίσταται για το Κυπριακό, αλλά εγώ που είμαι μεγαλύτερος βλέπω ότι η πείρα μου από την ενασχόληση είναι πολύτιμη και μπορώ να παράσχω τα αναγκαία έγγραφα για την ταχύτερη επίλυση. Αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα είχαμε θέμα με τα στρατεύματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε το στραβοπάτημα» δήλωσε μάλιστα.

Σάλος με την απαίτηση Ερντογάν να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης  | iefimerida.gr 6

Ιστορικός καβγάς με τον Παυλόπουλο

Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν χρειάζεται ούτε επικαιροποίηση, ούτε αναθεώρηση, ξεκαθάρισε στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο τούρκος πρόεδρος κατά την τοποθέτησή του στο Προεδρικό Μέγαρο απάντησε ευθέως στον κ. Παυλόπουλο ότι η συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να αναθεωρηθεί σε σημείο που θα δίνει ίδια δικαιώματα στην τουρκική όπως τόνισε μειονότητα.
Ουσιαστικά, η όλη συζήτηση (η οποία κράτησε 45 λεπτά!) εξελίχθηκε σε λογομαχία ανάμεσα σε Παυλόπουλο και Ερντογάν, με αιχμή τα κρίσιμα εθνικά θέματα. Οι αναπαντήσεις μεταξύ των δύο προέδρων ήταν εκτός πρωτοκόλλου, το κλίμα ήταν βαρύ, δεν κοιτούσαν ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ενώ δεν χαιρετήθηκαν στο τέλος.
«Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν χρειάζεται αναθεώρηση. Δεν αφήνει περιθώρια ούτε για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει τα θέματα για μειονότητες, λέγοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Επειδή ξέρω το ενδιαφέρον σας και για το ευρωπαϊκό μέλλον των βαλκανικών χωρών, το ίδιο ισχύει και για αυτές.
Ονόματα που εκπέμπουν αλυτρωτισμό δεν γίνονται αποδεκτά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Οπως επίσης οι χώρες της ΕΕ πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και για να έρθουμε σε ένα θέμα που δεν είναι διμερές, ξέρετε πόσο εμείς οι Ελληνες θέλουμε το Κυπριακό να λυθεί.
Η λύση οφείλει να σέβεται την κυριαρχία κράτους-μέλους της ΕΕ, κάτι που είναι γνωστό
» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Επέμεινε για αναθεώρηση ο Ερντογάν
«Για τη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μία συμφωνία που υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, υπήρξαν 11 χώρες που εμπλέκονται. Στη Συνθήκη υπάρχει ακόμα και η Ιαπωνία! Μιλάμε για μια συμφωνία με όλες αυτές τις χώρες. Μέσα στο διάστημα των 94 ετών ξαναοικοδομείται ο πλανήτης. Αλλαξαν πολλά και εμφανίστηκαν νέα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο διάστημα αυτό. Π.χ. στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα. Είναι σωστό, αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική μειονότητα.
Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι στη Δ. Θράκη μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης; Υπάρχουν προσπάθειες για να διορίζεται ο αρχιμουφτής από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο Πατριάρχης εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα μέλη πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Τα 17 άτομα που εκλέγουν τον Πατριάρχη, στη Δ. Θράκη όμως εξακολουθούν να μην μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης; Αρα, δεν εφαρμόζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης. Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διακρίσεις στους χώρους προσευχής, αλλά στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν ούτε να πουν τη λέξη τουρκική. Δεν μπορούν να γράψουν λέξη τουρκική στην πινακίδα ενός σχολείου. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα.
Αυτό εννοώ με την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης
» επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ