Το Ίδρυμα τής Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει τριήμερο συνέδριο στο Αμφιθέατρο τού Μουσείου Ακρόπολης με θέμα “Τέχνη και Δημοκρατία”.
Από την Πέμπτη 7/12 μέχρι το Σάββατο 9/12 και καθημερινά από τις 10πμ, θα διεξαχθούν συζητήσεις γύρω από τις έννοιες “Δημοκρατία” και “Τέχνη” και θα εξετασθούν μέσα από τη φιλοσοφική σκοπιά τής τέχνης και των πολιτικών θεωριών, ενώ θα επισημανθεί η σχέση τής ελευθερίας που διέπει την καλλιτεχνική έκφραση με τις ελευθερίες τής Δημοκρατίας. Ακόμη, θα διεξαχθεί διεπιστημονικός διάλογος μεταξύ θεωρητικών τής τέχνης, λογοτεχνών, πολιτικών και ιστορικών, με στόχο τη διάνοιξη νέων μονοπατιών γνώσης περί του συγκεκριμένου θέματος, τη γόνιμη σύγκριση απόψεων και γνώσεων, καθώς και τη γνωστοποίηση νοοτροπιών, φαινομένων και θεμάτων που παραμένουν άγνωστα στο κοινό.
Το συνέδριο θα χωριστεί βάσει ιστορικών περιόδων, ξεκινώντας από το 19ο αιώνα και τα επαναστατικά κινήματα τής Ευρώπης, μέχρι την εποχή τής παγκοσμιοποίησης. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν θέματα τέχνης σε εποχές κρίσης τού κοινοβουλευτισμού και παρακμής, η παράλληλη καλλιτεχνική και πνευματική πρωτοπορία το δεύτερο μισό τού 19ου αιώνα και του μεσοπολέμου, όπως επίσης και ο εικονοκλαστικός μοντερνισμός στη λογοτεχνία στις αρχές τού 20ου αιώνα.
Η αφίσα τού συνεδρίου
Την Πέμπτη 7/12, στο Α’ μέρος τού συνεδρίου συζητήθηκαν ζητήματα κρίσης τού γούστου και ανάδυσης τής Αισθητικής ως δημοκρατικού προτύπου, παρουσιάστηκαν παραδείγματα εποικοδομητικής αναμέτρησης τής τέχνης με την ιστορία και την κοινωνία και στο Β’ μέρος το κέντρο τής προσοχής έπεσε στο 19ο αιώνα, στο ρόλο τού καλλιτέχνη στις επαναστάσεις.
Την Παρασκευή 8/12, στο Γ’ μέρος θα τεθεί το ζήτημα τής ρώσικης πρωτοπορίας και τού πειραματισμού στην τέχνη και έργα των Γκράμσι και Μακιαβέλι θα απασχολήσουν τους συζητητές και το κοινό με την τέχνη τής ανάγνωσης και την τέχνη τής δημοκρατίας. Επί προσθέτως, θα αναδειχθεί ο τρόπος ανταπόκρισης τής αρχιτεκτονικής στις ανάγκες τής Ελλάδας τού μεσοπολέμου, καθώς επίσης σημαντικό μέρος τής συζήτησης θα αφιερωθεί στο ρόλο τής λεωφόρου Συγγρού, ως σύμβολο ελληνικού εκσυγχρονισμού.
Τέλος, το Σάββατο 9/12 στο Δ’ μέρος τού συνεδρίου οι συζητητές θα περάσουν στην περίπτωση τής ανάπτυξης τού ντοκιμαντέρ ως εργαλείο τής Δημοκρατίας για να καταλήξουν στο τρίπτυχο Σώμα-Τέχνη-Δημοκρατία, συγκρίνοντας την Αναγέννηση και το Μοντερνισμό.
Διεύθυνση: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη
Πρόγραμμα
Πηγή: foundation.parliament.gr