Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις προέβλεψε την Τρίτη ότι ο θάνατος του πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ θα επιδεινώσει βραχυπρόθεσμα την ήδη πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου.
Ο Σάλεχ σκοτώθηκε τη Δευτέρα από μέλη του ένοπλου σιιτικού κινήματος των Χούθι, αφού άλλαξε πλευρά στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα, εγκαταλείποντας τη συμμαχία του με τους αντάρτες και τασσόμενος υπέρ της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Οι εχθροπραξίες, ο αποκλεισμός που επιβάλλει η συμμαχία υπό τη διοίκηση του Ριάντ και οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο συνιστωσών της παράταξης που ελέγχει την πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, κλιμάκωσαν μια κατάσταση που ήδη βρισκόταν στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής καταστροφής. Περίπου 7 εκατομμύρια άμαχοι κινδυνεύουν άμεσα από λιμό. Την ίδια στιγμή, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπάρχουν φόβοι ότι έχουν μολυνθεί εξαιτίας μιας επιδημίας χολέρας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του στρατιωτικού αεροσκάφους με το οποίο επέστρεφε στην Ουάσινγκτον έπειτα από μια σύντομη περιοδεία του σε κράτη της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας, ο Μάτις είπε ότι είναι ακόμη πολύ πρόωρο να εκτιμηθεί ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της εξέλιξης αυτής ως προς την πορεία του πολέμου.
Επισήμανε ότι ο θάνατος του Σάλεχ μπορεί να οδηγήσει είτε στην επανέναρξη μιας διαδικασίας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είτε στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών, σε έναν «ακόμα πιο βάρβαρο πόλεμο».
Όμως «ένα πράγμα που νομίζω μπορώ να πω, με πολλή ανησυχία καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί, είναι ότι η κατάσταση για τους αθώους ανθρώπους εκεί, η ανθρωπιστική διάσταση, πρόκειται πιθανότατα να χειροτερέψει βραχυπρόθεσμα», σημείωσε ο Μάτις, χωρίς να εξηγήσει το σκεπτικό του.
Κατά εκτιμήσεις, ο πόλεμος έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους.
«Πρέπει όλοι να σηκώσουμε τα μανίκια» καθώς πρέπει να εξεταστεί τι «θα κάνουμε για τα φάρμακα και για τα τρόφιμα και για το καθαρό νερό και τη χολέρα», συνέχισε ο Μάτις. «Νομίζω ότι πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ανθρωπιστική διάσταση αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας.
Ο Μάτις πάντως σημείωσε ότι δεν περιμένει ο στρατός των ΗΠΑ να διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο στις προσπάθειες αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ