Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ αλ-Χαρίρι ανακάλεσε σήμερα την παραίτησή του και είπε πως όλα τα μέλη της κυβέρνησης συμφώνησαν να παραμείνουν έξω από συγκρούσεις σε αραβικές χώρες.
Ο Χαρίρι παραιτήθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο με τηλεοπτική ανακοίνωση από τη Σαουδική Αραβία πριν από έναν μήνα, αλλά αργότερα είπε πως θα αποσύρει την παραίτησή του, υπό τον όρο όλα τα κόμματα στη λιβανική κυβέρνηση να συμφωνήσουν ότι θα επιμείνουν στην κρατική πολιτική της «αποσύνδεσης» από τις περιφερειακές συγκρούσεις.
Σε ανακοίνωση της λιβανικής κυβέρνησης που διάβασε ο Χαρίρι αναφέρεται: «Το υπουργικό συμβούλιο ευχαριστεί τον ηγέτη του (Χαρίρι) για τη θέση του και για την ανάκληση της παραίτησής του.
»Όλες οι πολιτικές συνιστώσες (της κυβέρνησης) αποφασίζουν να αποσυνδεθούν από όλες τις συγκρούσεις, τις διενέξεις, τους πολέμους ή τις εσωτερικές υποθέσεις αδελφών αραβικών κρατών προκειμένου να διαφυλάξουν τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις του Λιβάνου.»
Η ανακοίνωση της παραίτησής του έκανε και πάλι τον Λίβανο αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στο Ριάντ και στον κυριότερο περιφερειακό εχθρό του, το Ιράν.
Λιβανέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Σαουδική Αραβία εξανάγκασε τον Χαρίρι, μακρόχρονο σύμμαχο του βασιλείου, να παραιτηθεί και τον κράτησε εκεί παρά τη θέλησή του μέχρι την παρέμβαση της Γαλλίας που οδήγησε στην επιστροφή του στον Λίβανο. Η Σαουδική Αραβία το διαψεύδει.
Το Ιράν υποστηρίζει την ισχυρή ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που συμμετέχει στη λιβανική κυβέρνηση και την οποία η Σαουδική Αραβία κατηγορεί ότι υποθάλπει διενέξεις στον αραβικό κόσμο με την υποστήριξη του Ιράν.
Η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου συμφωνήθηκε η δήλωση ήταν η πρώτη μετά την παραίτηση του Χαρίρι που βύθισε τη χώρα σε πολιτική κρίση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ