Φαντασμαγορικοί γάμοι γίνονται σε όλον τον κόσμο αλλά στην Κίνα όταν λένε φαντασμα-γορικοί το εννοούν αφού εκεί αναβιώνει μια πανάρχαια μακάβρια παράδοση που αφορά τους νέους άνδρες που πεθαίνουν ανύπαντροι.
Πριν μερικές μέρες μια συμμορία στην επαρχία Χεμπέι στη Βόρεια Κίνα συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να ξαναπουλήσει και να ξαναπαντρέψει μια κοπέλα που είχε πουληθεί και είχε παντρευτεί λίγες ημέρες νωρίτερα. Η κοπέλα όμως ήταν... νεκρή. Ωστόσο αυτή η μικρή... λεπτομέρεια δεν προβλημάτισε ούτε τον πρώτο ούτε τον μέλλοντα σύζυγο, διότι και οι δύο ήταν επίσης νεκροί και – κατά τις κινεζικές δεισιδαιμονίες – απεγνωσμένα ήθελαν μια νύφη για να μοιραστούν την αιωνιότητα!
Παρά τις προσπάθειες του Μάο να απαλείψει το συγκεκριμένο έθιμο δεν είχαν μόνιμο αποτέλεσμα, σήμερα το έθιμο αυτό αναβιώνει, σε μια Κίνα που είναι ολοένα και πιο θρησκευόμενη, γεγονός που έχει θορυβήσει το κομμουνιστικό καθεστώς του Πεκίνου. Δεδομένης της οικονομικής ανάπτυξης, η αγοραπωλησία νεκρών νυφών αποδεικνύεται μια εξαιρετικά επικερδής επιχείρηση με πολλούς παίκτες: από μεσίτες νεκρών και προξενητές έως εργολάβους κηδειών, κλέφτες πτωμάτων και κατά συρροή δολοφόνους. Μάλιστα ένας άνδρας ονόματι Σονγκ που συνελήφθη σε παρόμοια υπόθεση, δήλωσε ευθαρσώς πως «το να σκοτώνεις ανθρώπους και να πουλάς τα πτώματά τους είναι πιο εύκολο από το να τα κλέβεις από το νεκροταφείο».
Για τα δεδομένα κάθε αγοράς, και ακόμη περισσότερο για την Κίνα, τα χρήματα που διακυβεύονται σε αυτή την ιστορία είναι πολλά και διαρκώς αυξάνονται. Πριν από μερικά χρόνια, για παράδειγμα, η τιμή μιας προσφάτως θανούσας νύφης κυμαινόταν στα 1.700 ευρώ. Σήμερα θα έπιανε τουλάχιστον τα διπλά.
Οι γάμοι φαντασμάτων ανθούν σήμερα κυρίως στις επαρχίες της Βόρειας Κίνας και ιδίως σε πόλεις με μεγάλα ανθρακωρυχεία, απ' όπου μετανάστευσαν πολλές νέες γυναίκες αφήνοντας πίσω τους άνδρες ανύπαντρους και εργαζομένους σε μια βιομηχανία που είναι ταυτισμένη με τον μεγάλο αριθμό εργατικών δυστυχήματων.