Η πρόθεση του ΚΚΕ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, την ώρα που στη αίθουσα οι κυβερνητικοί βουλευτές αποτελούσαν μειοψηφία, ήταν ο πραγματικός λόγος για την αιφνίδια απόσυρση, αργά χθες την νύκτα, της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας για τις προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.
Έτσι, η κ. Αχτσιόγλου, προ του κινδύνου να μην περάσει η επίμαχη τροπολογία, την απέσυρε, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι όλες οι περί τα εργασιακά τροπολογίες (σσ: οι οποίες συνιστούν και προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και «θεσμών») θα κατατεθούν εκ νέου ώστε «να δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου τους στο Κοινοβούλιο, ώστε να μην υπάρχουν προσχηματικές ενστάσεις επί της διαδικασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης».
Στην πραγματικότητα, θα επανακατατεθεί η ίδια ακριβώς τροπολογία, ενδεχομένως με άνευ ουσίας φραστικές αλλαγές, αλλά σε νομοσχέδιο και χρόνο που θα είναι εξασφαλισμένη η παρουσία κυβερνητικών βουλευτών ώστε να εξασφαλισθεί η υπερψήφισή της.
Η ουσία της τροπολογίας (η οποία και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική προστασίας των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, όπως την διακήρυσσε ο ΣΥΡΙΖΑ...) προβλέπει πως για την κήρυξη απεργίας απαιτείται το 50%+1 των οικονομικά ενεργών μελών πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται πως με τον ισχύοντα νόμο απαιτούνταν μόλις το 20%.
Ειδικά, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «ορίζεται ότι για τη συζήτηση και λήψη απόφασης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ½ των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης (σήμερα η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να ληφθεί υπό προϋποθέσεις και από το 1/5 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών). Πρόκειται στην ουσία για τσεκούρι στις απεργίες, όπως τις ξέραμε ως σήμερα.
Το ΚΚΕ, πάντως, προτίθεται σε κάθε περίπτωση να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την έγκριση των εργασιακών αλλαγών, για να εκθέσει τους κυβερνητικούς βουλευτές. Θέμα μη υπερψήφισης της τροπολογίας δεν τίθεται, αφού η ΝΔ δεν αντιτίθεται στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας.