Οι αναλυτές πήραν τη... μεζούρα τους - Δεν είναι αρκετό το κούρεμα - iefimerida.gr

Οι αναλυτές πήραν τη... μεζούρα τους - Δεν είναι αρκετό το κούρεμα

Οι αναλυτές πήραν τη... μεζούρα τους - Δεν είναι αρκετό το PSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι τράπεζες, αλλά και στη μεγαλύτερη συμμετοχή των επίσημων δανειστών στην ελάφρυνση των βαρών της Ελλάδας, υποχρεώθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να μη χαθεί ο υπ' αριθμόν ένα στόχος της συμφωνίας δηλαδή η μείωση του Χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.

Ωστόσο πριν καν στεγνώσει το μελάνι στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, αναλυτές "χτενίζοντας" τα νέα δεδομένα, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο μπορούν να πληρωθούν οι προϋποθέσεις για τη μείωση του Χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, ακόμα και μετά το «γενναίο» κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία το Χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2011 είχε διαμορφωθεί στο 167,4% του ΑΕΠ δηλαδή στα περίπου 365 δισ ευρώ. Με την επίτευξη της συμφωνίας, το Χρέος έως το 2020 θα έχει περιοριστεί καλώς εχόντων των πραγμάτων στο 120,5% του ΑΕΠ. Για να καταστεί αυτό δυνατό οι ιδιώτες, δηλαδή κυρίως τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, θα δεχθούν «κούρεμα» του κεφαλαιοποιημένου Χρέους που κατέχουν κατά 107 δισ. ευρώ, ενώ συν τοις άλλοις το Χρέος που ωριμάζει και πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί τη περίοδο 2012- 2020, θα μειωθεί κατά 150 δισ ευρώ.

Η συμμετοχή των κρατών- μελών και των κεντρικών τραπεζών στον περιορισμό του Χρέους συνίσταται στη περαιτέρω μείωση του επιτοκίου που επιβαρύνει το Πρώτο Μνημόνιο με όφελος για την Ελλάδα 1,4 δισ ευρώ, όπως επίσης στη παραίτηση από τα κέρδη των ομολόγων που έχουν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, με όφελος για τον ελληνικό Προϋπολογισμό 1,8 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Eurogroup, αλλά και την Έκθεση Βιωσιμότητας με βάση την οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις, το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο "κούρεμα" των ομολόγων, δεν οδηγεί αυτομάτως στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς η πραγματικότητα των τελευταίων 9 μηνών δείχνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη μείωση του Χρέους στο 120% του ΑΕΠ. Ειδικότερα, από το 2013 η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα από 1,8 έως το 4,5% του ΑΕΠ, να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προβλέπει 15 δισ. ευρώ έως το 2015 αλλά και η οικονομία να τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014, της τάξης του 2,3 με 2,8%.

Η JP Morgan αναλύοντας τα νέα δεδομένα θεωρεί ότι το PSI δεν λύνει το πρόβλημα Χρέους, καθώς ο επίσημος τομέας -ήτοι τα κράτη μέλη και κυρίως οι Κεντρικές Τράπεζες- αρνήθηκαν πεισματικά να συμμετάσχουν στο "κούρεμα", ενώ και ο γνωστός Ελ Εριάν, ο επικεφαλής της Pimco, θέτοντας το δάκτυλο επί το τύπο των ήλων επισήμανε σε συνέντευξη του στο CNBC ότι χωρίς ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα θα λυγίσει υπό το βάρος του Χρέους της και θα χρειαστεί νέα διάσωση...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ