«Δυστυχώς έχουμε ήδη φτάσει στο τέταρτο μνημόνιο, γιατί, όπως όλοι ξέρουμε, έχουν ήδη υιοθετηθεί μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του σημερινού μνημονίου» δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας, Θεόδωρος Φορτσάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».
Σχολιάζοντας την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff level agreement), μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των ευρωπαϊκών θεσμών, ο κ. Φορτσάκης υπογράμμισε ότι «ο δρόμος που ακολουθείται και επιβεβαιώνεται τώρα με την τελευταία αξιολόγηση και τα καινούρια μέτρα, τα οποία έρχονται -μέτρα που θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει, να τα έχουμε χειριστεί τελείως διαφορετικά- μας οδηγεί σε μία κατάσταση, η οποία είναι πολύ δύσκολη και από την οποία δεν θα μπορέσουμε εύκολα να ξεφύγουμε».
«Είναι σαφές ότι καλά κάνουμε και τελειώνουμε την αξιολόγηση, γιατί δεν μπορούμε να τρενάρουμε άλλο, αλλά είναι κρίμα ότι οδηγηθήκαμε στο να παίρνουμε μέτρα, που θα είχαμε αποφύγει, εάν είχαμε φερθεί από την αρχή σωστά. Και σήμερα ακόμα δεν έχουμε πάρει τα μέτρα εκείνα, που θα έπρεπε να υιοθετήσουμε, για να δώσουμε στην οικονομία μας μία προοπτική ανάπτυξης» εξήγησε ο αν. τομεάρχης της ΝΔ, φέροντας ως παράδειγμα το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ: «Είναι προφανές ότι η ΔΕΗ χρειαζόταν εδώ και πάρα πολύ καιρό ανασυγκρότηση. Καθυστέρησε πάρα πολύ η κυβέρνηση να το κάνει -παλαιότερα είχε αντιταχθεί με σφοδρότητα στα μέτρα, τα οποία είχε προτείνει η ΝΔ για τη μικρή και τη μεγάλη ΔΕΗ- κι έρχεται τώρα και δίνει ένα μεγάλο κομμάτι της λιγνιτικής παραγωγής, το 40%, χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα, ενώ συγχρόνως η ίδια η ΔΕΗ δεν ανασυγκροτείται».
Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ο κ. Φορτσάκης τόνισε πως «έχει ένα πολύ συγκεκριμένο και σαφές πρόγραμμα, με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία προτείνει για κάθε τομέα της ελληνικής οικονομίας». «Θα ήταν ορθότερο να στραφούμε προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης και της υλοποίησης αυτών των μέτρων, παρά να συζητάμε για το παρελθόν, το οποίο μας στοίχισε πάρα πολύ ακριβά και μας οδηγεί σε αυτή την κατάσταση, που ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο, δεσμεύσεις, δηλαδή, που θα είχαμε αποφύγει διαφορετικά» σημείωσε.
Κληθείς να σχολιάσει την ειλημμένη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην περιλάβει μέλη της οικογένειάς του σε κυβέρνηση της ΝΔ -τη γνωστοποίησε μέσω συνέντευξης στην «Καθημερινή»- ο κ. Φορτσάκης τόνισε πως «ο πρόεδρος της ΝΔ δείχνει την ευαισθησία που έχει, για να μπορέσει να φτιάξει μία κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του τόπου, χωρίς να δίνει την υπόνοια ότι κινείται από διαφορετικά κίνητρα ή από οικογενειοκρατία».
«Είναι καταρχήν σωστή η θέση να μην έχουμε συγγενείς στην κυβέρνηση», εκτίμησε, παρατηρώντας, ωστόσο, ότι «ειδικά για την περίπτωση στελεχών, όπως η κ. Μπακογιάννη, που έχουν μία τεράστια πορεία, πολύ μακριά στον χρόνο, η οποία πορεία τα είχε καταστήσει αυτόνομα στην διάκρισή τους στον δημόσιο βίο, το πράγμα είναι διαφορετικό».
«Ειδικά για την κ. Μπακογιάννη, πρόκειται για πολιτικό διαμετρήματος μεγάλου, που μπορεί να δώσει και να βοηθήσει τη χώρα και την Πολιτεία από πολλές διαφορετικές θέσεις, χωρίς να είναι ξανά π.χ. υπουργός, μιας και έχει διατελέσει υπουργός σε όλα τα υπουργεία. Δεν χρειάζεται να ρίχνουμε το βάρος στην ιδέα ότι θα αποκλειστεί κάποιος από τον δημόσιο βίο, επειδή δεν θα γίνει υπουργός. Αντίθετα υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις, οι οποίες είναι ανοιχτές και είμαι βέβαιος ότι ειδικά η κ. Μπακογιάννη θα είναι μία από τις προσωπικότητες αυτές, που θα τις καταλάβουν» είπε.
Ερωτηθείς, εξάλλου, ποιες θα πρέπει να είναι οι ελληνικές προσδοκίες από την προγραμματισμένη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, ο κ. Φορτσάκης ανέφερε: «Έρχεται σε μια στιγμή πολύ δύσκολη για την Τουρκία, γιατί αυτή την ώρα η θέση του στο διεθνές στερέωμα αμφισβητείται. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια -παρά τις πιέσεις που ασκεί ο Ερντογάν, τις λεκτικές πιέσεις και παρά τις συνεχείς αναφορές του σε ανάγκη αναθεώρησης της συνθήκης της Λοζάνης, η οποία θίγει και τα ελληνοτουρκικά σύνορα- είναι σε καλό επίπεδο, δεν έχουμε οδηγηθεί σε ακραίες καταστάσεις, αντίθετα μάλλον υπάρχει μια πιο ήρεμη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες [...] Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το πώς θα εκτυλιχτεί αυτή η επίσκεψη στη Θράκη. Από καιρό στην Ελλάδα έχουμε πει ότι οι επισκέψεις αυτές έχουν ιδιωτικό χαρακτήρα, άρα βγαίνουν από το πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης, με τους περιορισμούς που έχουν οι επίσημες επισκέψεις, αλλά από την άλλη μεριά αφήνουν πιο ελεύθερους τους Τούρκους στη δράση τους σε έναν χώρο, ο οποίος είναι ελληνικός».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ