Οκτώ ημέρες μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ονδούρα, η εκλογική επιτροπή ξανάρχισε την Κυριακή την καταμέτρηση των ψήφων, χωρίς να δεχθεί κανένα από τα αιτήματα της αντιπολίτευσης στον απερχόμενο δεξιό πρόεδρο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, κι ενώ οι δύο υποψήφιοι βρίσκονταν στήθος με στήθος.
Όταν είχε διακοπεί η καταμέτρηση την Πέμπτη, ο Ερνάντες καταλάμβανε το 42,92% των ψήφων και ο Σαλβαδόρ Νασράλα, διάσημος τηλεοπτικός παρουσιαστής και υποψήφιος της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης εναντίον της Δικτατορίας, συγκέντρωνε 41,42%, με το 94,31% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί. Η οριακή διαφορά σημαίνει ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από μερικές χιλιάδες ψήφους.
Στην αρχή της περασμένης εβδομάδας ο συσχετισμός δύναμης ήταν ο αντίστροφος, μάλιστα ο Νασράλα είχε διαφορά πέντε εκατοστιαίων μονάδων. Η ανατροπή της κατάστασης έπειτα από επανειλημμένες διακοπές της καταμέτρησης προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, που αμφισβητεί έντονα την αμεροληψία της εκλογικής επιτροπής, του Ανώτατου Εκλογοδικείου (Tribunal Supremo Electoral, TSE) και καταγγέλλει ότι της κλέβει τη νίκη.
Την Κυριακή σημειώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις, με τους υποστηρικτές της Συμμαχίας να καταγγέλλουν νοθεία. Στα επεισόδια που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και συνελήφθησαν εκατοντάδες.
Η κυβέρνηση κήρυξε την Παρασκευή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 10 ημέρες στην προσπάθειά της να τερματίσει τις διαδηλώσεις και τις «λεηλασίες» που κατήγγειλαν τοπικοί αξιωματούχοι. Επρόκειτο για ένα μέτρο για «την ασφάλεια του λαού», είπε ο πρόεδρος Ερνάντες.
Η αντιπολίτευση, καθώς υποπτεύεται νοθεία, υπέβαλε 11 αιτήματα, κυρίως την ανακαταμέτρηση σε τρεις εκλογικές περιφέρειες όπου η συμμετοχή ήταν πολύ υψηλότερη του μέσου όρου (70 ως 75%, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ήταν 50 ως 55%) καθώς και την επαλήθευση 5.174 πρακτικών καταμέτρησης στα οποία κατήγγειλε πως υπάρχουν παρατυπίες και προβλήματα εξαιτίας δυσλειτουργιών στα συστήματα πληροφορικής της εκλογικής επιτροπής.
Αλλά ο πρόεδρος του TSE Νταβίντ Ματαμόρος απέρριψε τα αιτήματα και ζήτησε από τα κόμματα να στείλουν αντιπροσώπους για τη συνέχιση της καταμέτρησης, διαμηνύοντας ότι αυτή θα γίνει με ή χωρίς αυτούς. «Ο λαός της Ονδούρας δικαιούται να μάθει το αποτέλεσμα, και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να καθυστερήσει εξαιτίας οποιουδήποτε υποψηφίου ή οποιουδήποτε κόμματος», είπε.
Η Ονδούρα, ένα μικρό κράτος 9 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται στην καρδιά του «τριγώνου του θανάτου» της Κεντρικής Αμερικής. Η χώρα μαστίζεται από τη δράση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και καταγράφεται σε αυτή ένας από τους υψηλότερους δείκτες ανθρωποκτονιών στον κόσμο. Έχει γνωρίσει επανειλημμένα στρατιωτικά πραξικοπήματα και συρράξεις με τους γείτονές της, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα.
Ο σημερινός απερχόμενος πρόεδρος ανέλαβε την εξουσία το 2013, έπειτα από εκλογές στις οποίες η αντιπολίτευση επίσης κατήγγειλε εκτεταμένη νοθεία.