Σόιμπλε: «Προσπαθώ να μην χάσω την υπομονή μου με τους Έλληνες» - iefimerida.gr

Σόιμπλε: «Προσπαθώ να μην χάσω την υπομονή μου με τους Έλληνες»

Σόιμπλε: «Προσπαθώ να μην χάσω την υπομονή μου με τους Έλληνες»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προβληματισμένος εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς όπως δηλώνει προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της αυστηρότητας απέναντι στην Ελλάδα, και της προσπάθειάς του να πείσει τους Γερμανούς πολίτες πως η διάσωση της χώρας μας έχει πιθανότητες επιτυχίας.

Ο Γερμανός υπουργός έδωσε συνέντευξη στο κανάλι ARD, και εξέφρασε την ελπίδα του πως δεν θα ξανακινδυνέψει η Αθήνα, ωστόσο το κλίμα της συνέντευξης ήταν έντονο και αυτό διότι οι περισσότερες ερωτήσεις είχαν μία επιθετική δυναμική κατά της χώρας μας.

Η συνέντευξη με Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ως εξής:

- Κύριε υπουργέ, ποια ήταν κατά σειρά η χθεσινή σύνοδος κορυφής των υπουργών οικονομικών για το θέμα της Ελλάδας; Εχετε εικόνα;

«Οχι, δεν έχω. Εδώ και δύο χρόνια ασχολούμαστε τακτικά με το ζήτημα της Ελλάδας. Κάθε τρεις μήνες άλλωστε έπρεπε να ελέγχουμε πώς πήγε η υλοποίηση του πρώτου προγράμματος. Επομένως, είχαμε συχνά συναντήσεις, αλλά και στο μέλλον θα έχουμε μερικές ακόμα».

- Αυτό είναι το επόμενο ερώτημά μου. Οπως μετά από κάθε νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων, πρέπει κάθε φορά να ρωτά κανείς: Πιστεύετε ότι τώρα έληξε το θέμα; Εσείς λέτε Όχι.

«Οχι, εννοώ είναι σαφές ότι συνεννοηθήκαμε και με την ελληνική κυβέρνηση ότι η βοήθεια θα καταβληθεί σε δόσεις. Πρώτα θα πρέπει η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις των μεταρρυθμιστικών μέτρων, που ανέλαβε. Και μέχρι την 1η Μαρτίου θέλουμε να δούμε ότι εντάχθηκαν στη νομοθεσία. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της συμφωνηθείσας βοήθειας. Γιατί όλα όσα κάνουμε πρέπει να έχουν το νόημα να οδηγήσουν με το πέρασμα του χρόνου την Ελλάδα σε καλύτερες οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις».

- Ναι, αλλά οι νομοθετικές ενέργειες δεν αποτελούν απλώς νέες υποσχέσεις, που ακολουθούν άλλες μη τηρηθείσες υποσχέσεις; Οι ειδικοί της τρόικας αποκόμισαν άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες μια θλιβερή εντύπωση από την Ελλάδα. Δεν εισπράττονται σχεδόν καθόλου φόροι, δεν πωλείται δημόσια περιουσία, δεν γίνεται οικονομία. Τι θαύμα λοιπόν αναμένεται να γίνει, ώστε να τους διαθέσει κανείς 130 δις. ευρώ επιπλέον;

«Κοιτάξτε, τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έλαβε μια σειρά σοβαρών αποφάσεων, οι οποίες ισχύουν. Οι κατώτατοι μισθοί περικόπηκαν. Ηταν πολύ πικρό για τους πληγέντες, αλλά αναγκαίο, επειδή απλούστατα η Ελλάδα είναι υπερβολικά ακριβή όσον αφορά το εργασιακό κόστος. Αλλά αυτά χρειάζονται τον χρόνο τους, μέχρι να φανούν αποτελέσματα. Κατά τα άλλα, πρέπει να προσέξουμε ώστε η Ελλάδα να κάνει πράγματι εκείνα για τα οποία δεσμεύτηκε. Γι' αυτό και συμφωνήσαμε με την ελληνική κυβέρνηση ένα αυστηρό monitoring. Και προπάντων θα φροντίσουμε να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια, που εκταμιεύουμε κατ' αρχάς για τους Ελληνες, για την εξυπηρέτηση των ελληνικών υποχρεώσεων, μέσω ενός ειδικού συμψηφιστικού λογαριασμού. Ετσι ώστε στο μέλλον να μην εκπορεύεται από την Ελλάδα κανένας κίνδυνος πλέον για τη σταθερότητα της ευρωζώνης».

- «Ενα πρόβλημα της Ελλάδας είναι ακριβώς η είσπραξη ελάχιστων φόρων, επειδή και ολόκληρος ο μηχανισμός δεν είναι κατάλληλος για να το πράξει. Οι πλούσιοι Έλληνες μάλιστα βγάζουν αυτή τη στιγμή όλα τα χρήματά τους έξω από τη χώρα, χωρίς αυτά να έχουν φορολογηθεί. Μήπως θα έπρεπε να βοηθηθούν περισσότερο οι έλληνες φοροεισπράκτορες, π.χ. παγώνοντας τα χρήματα που βγήκαν στο εξωτερικό;

«Γι' αυτό απαιτούνται οι νομικές βάσεις, που πρέπει να δημιουργηθούν πρώτα. Αυτό είναι πιο εύκολο να λέγεται παρά να γίνει σε μια Ευρώπη, όπου ισχύει η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Κατά τα άλλα, πράγματι θα πρέπει τμηματικά να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια φορολογική διοίκηση αντάξια των σύγχρονων προτύπων. Γι' αυτό προσφέραμε συμβουλευτική βοήθεια, αλλά χρειάζεται χρόνος. Μόνο που, επειδή ακριβώς χρειάζεται χρόνος, πρέπει η αρχή να γίνει τώρα αμέσως».

- Η καταπολέμηση παλιών χρεών με νέα βοηθά πάντως για λίγο καιρό. Μακροπρόθεσμα η χώρα θα πρέπει και πάλι να αναπτυχθεί, και σ' αυτό συμφωνούν όλοι. Αυτή τη στιγμή όμως η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται δραματικά. Θα ενδιαφερθεί και κάποιος για μια αναπτυξιακή στρατηγική, ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ;

«Φυσικά. Και τα δύο πάνε μαζί. Αλλά πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες συμφωνήσαμε με την Ελλάδα έχουν, μεταξύ άλλων, στόχο και να καταστήσουν την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική. Αυτή είναι η προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας. Εκτός αυτών, η Κομισιόν υποσχέθηκε στην ΕΕ ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια πολύ πιο συγκεντρωμένα και αποτελεσματικά για την Ελλάδα. Αυτό το θέλουν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Γερμανία, η γερμανική κυβέρνηση. Η καγκελάριος το ζητά αυτό καιρό τώρα και ελπίζω να υπάρξει τώρα μεγαλύτερη κινητικότητα».

- Θα σας θέσω τώρα ένα τελευταίο ερώτημα, το οποίο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε μονολεκτικά: Χάνετε σιγά-σιγά την υπομονή σας με την Ελλάδα; Και η απάντηση του Γιούνκερ ήταν: «Ναι». Ποια είναι η δική σας απάντηση;

«Προσπαθώ να μη χάσω την υπομονή μου. Αλλά έχω την εντύπωση ότι οι αρμόδιοι στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός οικονομικών και όσοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση έχουν καταλάβει πράγματι τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ