Ένα τροπικό δάσος που θάφτηκε κάτω από ηφαιστειακή τέφρα ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην Βόρεια Κίνα, με τον ενθουσιασμό τους να είναι τόσο μεγάλος, που κάνουν λόγο για «κινεζική Πομπηία».
Το απολιθωμένο πλέον δάσος, ήταν «ζωντανό» μέχρι πριν 300 εκατομμύρια χρόνια. Η ομάδα ερευνητών από την Κίνα και τις ΗΠΑ, ανακάλυψε το δάσος στην περιφέρεια Γούντα στην ενδοχώρα της Μογγολίας, και μέσω υπολογιστή κατάφεραν να ανασυνθέσουν την εικόνα του.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το δάσος θάφτηκε κάτω από μια «βροχή» τέφρας που έπεφτε επάνω του για μερικά 24ωρα. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί έξι ομάδες φυτών, από κοντές φτέρες μέχρι και εξαφανισμένα σήμερα δέντρα (Sigillaria, Cordaites) που είχαν ύψος 25 μέτρα.
Εικονική επαναφορά
Οι ερευνητές έχουν καταφέρει να «ανασυγκροτήσουν» μια έκταση χιλίων τετραγωνικών μέτρων του δάσους. «Το δάσος είναι διατηρημένο εξαιρετικά. Εντοπίζουμε το κλαδί ενός δέντρου πάνω στο οποίο υπάρχουν ακόμη τα φύλλα του, μετά εντοπίζουμε το επόμενο κλαδί του ίδιου δέντρου, μετά το επόμενο και στο τέλος βρίσκουμε τον κορμό του. Είναι πραγματικά εκπληκτικό» αναφέρει ο Χέρμαν Πφέφερκορν του Πανεπιστήμιου της Πενσιλβάνια, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«Η ανακάλυψή μας είναι ένα είδος χρονοκάψουλας. Oπως η Πομπηία προσέφερε στοιχεία για τον ρωμαϊκό πολιτισμό χωρίς όμως να προσφέρει ιστορικά δεδομένα, το ίδιο συμβαίνει και με το απολιθωμένο δάσος. Μας δίνει στοιχεία να μελετήσουμε καλύτερα τι συνέβη πριν και μετά την καταστροφή του. Η ανακάλυψη μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για ανάλογα μελλοντικά ευρήματα» υποστηρίζει ο Πφέφερκορν. Η «αναβίωση» της κινεζικής Πομπηίας δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».