Παρά το γεγονός ότι η ανεργία στη Γερμανία, τη χώρα με τη πιο δυνατή οικονομία στην Ευρώπη, είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 3,5%, η έλλειψη εργαζομένων σε διαφόρους τομείς είναι εμφανής.
Κλάδοι όπως η πληροφορική, τεχνικά επαγγέλματα, κατασκευές και νοσοκομεία αναζητούν εργαζομένους αφού έχουν πολλές κενές θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle οι ειδικές αντλίες της γερμανικής εταιρίας Netzsch Pumpen & Systeme είναι περιζήτητες διεθνώς. Ο διευθύνων σύμβουλος Φέλιξ Κλάινερτ δεν θα έπρεπε να ανησυχεί για το μέλλον της εταιρίας στην οποία εργάζονται συνολικά 2.000 εργαζόμενοι.
Aδυνατεί να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας στο τομέα της Πληροφορικής η γερμανική εταιρία Netzsch Pumpen & Systeme/ Φωτογραφία: Pixabay
Όμως ο επικεφαλής της μικρομεσαίας επιχείρησης με έδρα στο Βάλντκραϊμπουργκ στην βόρεια Βαυαρία δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι παρά τις προσπάθειές του αδυνατεί να καλύψει κενές θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής IT με ειδίκευση στο σύστημα SAP.
«Στην Βαυαρία η ανεργία έχει μειωθεί κάτω του 3% και είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις υποψηφίους ακόμα κι αν προσφέρεις καλύτερες αμοιβές», λέει ο Φέλιξ Κλάινερτ.
Ποτέ ένας άνεργος δεν είχε περισσότερες ευκαιρίες να βρει δουλειά στη Γερμανία. Αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με την Eurostat η ανεργία στη Γερμανία κυμαίνεται στο 3,6%. Σε πολλούς όμως κλάδους είναι αδύνατο να βρεθούν υποψήφιοι ή άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν μια μαθητεία.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας σε περισσότερους από 24 κλάδους της γερμανικής οικονομίας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ανάμεσά τους ειδικοί πληροφορικής, οικοδόμοι, μηχανοδηγοί, γιατροί και νοσηλευτές.
Σοβαρές ελλείψεις στα τεχνικά επαγγέλματα και σε νοσηλευτικό προσωπικό
Το πόσο δραματική είναι η κατάσταση σε ορισμένες επιχειρήσεις δείχνουν οι ελλείψεις σε τεχνικά επαγγέλματα. Πάνω από πέντε μήνες απαιτούνταν κατά μέσο όρο για να βρεθεί ενδιαφερόμενος για μια κενή θέση ως τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού.
Ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, περίπου 5,5 μήνες, απαιτείται για να καλυφθούν οι ανάγκες νοσοκομείων ή οίκων ευγηρίας για την περίθαλψη ηλικιωμένων. Και τα διαστήματα μεγαλώνουν όσο περνούν τα χρόνια.
Νοσοκομεία ή οίκοι ευγηρίας πρέπει να περιμένουν περισσότερο από πέντε μήνες για να βρούνε εργαζόμενο/Φωτογραφία: Pixabay
Κατά την άποψη του οικονομολόγου Έντζο Βέμπερ από το γερμανικό Ινστιτούτο Αγοράς Εργασίας και Επαγγελμάτων IAB, η κατάσταση στην αγορά εργασίας, όσον αφορά κυρίως τα τεχνικά επαγγέλματα, γίνεται ολοένα και δυσκολότερη.
Παράλληλα ο γερμανός ειδικός εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα όσο παραμένουν κενές πολλές θέσεις εργασίας, τόσο θα διογκώνεται η έλλειψη χρηματοδότησης των ασφαλιστικών και κοινωνικών ταμείων.
Επιχειρήσεις με ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό απειλούνται ακόμα και λουκέτο, όμως δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, καταλήγει ο γερμανός οικονομολόγος.