Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, ο Φάγεζ αλ Σάρατζ, απαίτησε την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον να αρθεί το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων που είχε επιβληθεί στη χώρα του από τον ΟΗΕ το 2011.
Κατά την έναρξη της συνάντησής του στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο Φάγεζ αλ Σάρατζ υπογράμμισε ότι η Λιβύη είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία.
«Όμως υπάρχει άλλη μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, αυτή της έλλειψης δυνατοτήτων και μέσων, καθώς και το εμπάργκο όπλων», συμπλήρωσε αναφερόμενος στην απαγόρευση πώλησης όπλων που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη το 2011, εν μέσω της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.
«Ελπίζουμε ότι αυτό το εμπάργκο θα αρθεί εν μέρει, τουλάχιστον για ορισμένους κλάδους του στρατού, όπως η προεδρική φρουρά και η ακτοφυλακή», πρόσθεσε ο Σάρατζ.
Οι λιβυκές αρχές αναφέρονται συχνά στην έλλειψη μέσων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Η κυβέρνηση του Σάρατζ όμως δεν ελέγχει παρά μόνο ένα μέρος της λιβυκής επικράτειας.
Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, αμφισβητεί την εξουσία της ΚΕΕ, η οποία εδρεύει στην Τρίπολη, κι αυτοπαρουσιάζεται ως απολύτως απαραίτητος συνομιλητής για να επιλυθεί η λιβυκή σπαζοκεφαλιά.
Τον Σεπτέμβριο, ο Χάφταρ είχε ζητήσει από την Ευρώπη ελικόπτερα και τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την επιτήρηση των νότιων συνόρων και την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.
Σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ που είχε δει το φως της δημοσιότητας τον Ιούνιο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραβίασαν το εμπάργκο παραδίδοντας επιθετικά ελικόπτερα και πολεμικά αεροσκάφη στις δυνάμεις του Χάφταρ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα υποδεχθεί τον Σάρατζ στον Λευκό Οίκο σήμερα για συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν στη διμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και άλλα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ