Την σχέση των τραπεζιτών Ζαν Κλωντ Οσβαλντ και Φάνη Λυγινού, τόσο με τις μίζες των εξοπλιστικών όσο και με τις μίζες από τα μαύρα ταμεία της Ζημενς, ανέδειξε στην κατάθεση του ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της διεύθυνσης εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος για τα εξοπλιστικά, αλλά μεταμεληθείς...
Ο Α. Κάντας, ομολόγησε ότι ο ίδιος πήρε μίζα 11,3 εκ ευρώ, την οποία επέστρεψε στο ελληνικό δημόσιο, υποστηρίζοντας ότι αυτά το δυσθεώρητο ποσό το πήρε παρά το γεγονός ότι δεν συμμετείχε σε επιτροπές, ούτε έπαιρνε αποφάσεις για το πιο όπλο θα αγοραστεί και ποιο όχι. "Τα χρήματα αυτά μου δίνονταν για να προχωρήσει απρόσκοπτα ο φάκελλος" είπε στην κατάθεση του σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου ερευνάται η υπόθεση των μαύρων ταμείων του γερμανικού κολοσσού "για να μην καθυστερήσω τους φακέλλους. Εάν δεν τα έπαιρνα, θα έμεναν στους αντιπροσώπους, στους μεσάζοντες δηλαδή, ή θα γύριζαν στην κατασκευάστρια εταιρία".
Ο Α. Κάντας είπε όμως και κάτι ακόμη πιο σοβαρό. Οτι στην τιμή της πώλησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, περιλαμβανόταν και το τίμημα της μίζας. Με δύο λόγια, ο ελληνικός λαός πλήρωνε και τη μίζα που έμπαινε στις τσέπες εκείνων που τις ενθυλάκωναν...
Ερωτηθείς από τον πρόεδρο της έδρας για το εάν οι μίζες κατευθύνονταν και σε πολιτικά πρόσωπα, ο Α. Κάντας ήταν κατηγορηματικός πως αυτο γινόταν: "Νομίζω πως ο κύριος όγκος των χρημάτων, εκεί κατευθυνόταν"
Ο Λυγινός ήταν σε κατάσταση.... αυτοκτονίας
Αναφερόμενος στην υπόθεση της Ζήμενς και της εμπλοκής των δύο κατηγορούμενων τραπεζιτών, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι τον λογαριασμό στην Dresdner Bank τον είχε ανοίξει για εκείνον ο Φάνης Λυγινός και οι μίζα ύψους 1,3 εκ ευρώ που μπήκε σε αυτόν, διακινήθηκε από τον Ζαν Κλωντ Οσβαλντ (προϊστάμενο του Φάνη Λυγινού)
Όταν μαλιστα ξέσπασε το σκάνδαλο της Ζήμενς, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Λυγινός ήταν σε κατάσταση αυτοκτονίας. Η τράπεζα τον είχε απολύσει και είχε αρχίσει να δουλεύει για την BNB Paribas.
Γι' αυτόν τον λόγο μετέφερε και τον επίμαχο λογαριασμό του εκεί...