Γερμανία: Η Άνγκελα Μέρκελ «καίγεται» για μεγάλο συνασπισμό – Απόψε κρίσιμο ραντεβού με τον Σουλτς - iefimerida.gr

Γερμανία: Η Άνγκελα Μέρκελ «καίγεται» για μεγάλο συνασπισμό – Απόψε κρίσιμο ραντεβού με τον Σουλτς

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την Άνγκελα Μέρκελ η μάχη για την πολιτική της επιβίωση αρχίζει ουσιαστικά σήμερα καθώς το βράδυ θα έχει μια κρίσιμη συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, τον επικεφαλής του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ και τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς με θέμα τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού ώστε να βγει η Γερμανία από το κυβερνητικό αδιέξοδο.

Η υπηρεσιακή, αυτή τη στιγμή, καγκελάριος καλείται να κάνει τα πάντα για να επέλθει στο τέλος μια συμφωνία, που θα της εξασφαλίσει σε κάποιο βαθμό την παραμονή της στο θώκο της.

Η Μέρκελ θεωρεί ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν θα είναι βιώσιμη και προειδοποιεί ότι μια νέα προσφυγή στις κάλπες μάλλον θα ζημιώσει τα δύο μεγάλα κόμματα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις. Αν καταφέρει να αποσπάσει σε πρώτη φάση τη συναίνεση του SPD για την έναρξη διερευνητικών επαφών θα είναι ήδη μια επιτυχία, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

Πριν τη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο Bellevue θα συζητήσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει με τον Ζεεχόφερ.

«Δύσκολη» η συνάντηση για τον Σουλτς

Γερμανία: Η Άνγκελα Μέρκελ «καίγεται» για μεγάλο συνασπισμό – Απόψε κρίσιμο ραντεβού με τον Σουλτς | iefimerida.gr 0

Για τον επικεφαλής του SPD από την άλλη το ραντεβού στο προεδρικό μέγαρο αναμένεται «δύσκολο» καθώς το κόμμα του παραμένει διχασμένο ως προς το αν έχει νόημα η έναρξη διαλόγου με τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης για έναν νέο μεγάλο συνασπισμό κι επειδή ο Στάινμαγιερ, από την εποχή ακόμη που ήταν σημαίνον στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, δεν συγκαταλεγόταν στους φίλους του Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρόεδρος του SPD έχει προετοιμαστεί σχολαστικά για το αποψινό ραντεβού, ζήτησε μάλιστα τη γνώμη συνταγματολόγων- και έχει αποφασίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εμπλακεί σήμερα σε πραγματικές διαπραγματεύσεις. Από το περιβάλλον του μάλιστα κάλεσαν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη να αποφύγουν τις δηλώσεις για τη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο μέχρι να ολοκληρωθεί η πρωινή συνεδρίαση του επιτελείου του κόμματος για τη γραμμή που θα ακολουθήσουν.

Ο επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος, Κέβιν Κιούνερτ, είχε προλάβει, πάντως, με δηλώσεις του στη Neue Osnabruecker Zeitung να διαμηνύσει στον Σουλτς ότι δεν πρέπει με τίποτε να δεσμευτεί για την έναρξη διερευνητικών επαφών. Άλλωστε, όπως τόνισε, «μόνον το συνέδριο του κόμματος την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να λάβει οριστική απόφαση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ