Κι όμως τα καλαμάρια πετούν! Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης του θαλάσσιου βιολόγου Ρόναλντ ο' Ντόρ, από το πανεπιστήμιο Dalhousie στον Καναδά, ο οποίος εξέτασε διαδοχικές φωτογραφίες καλαμαριών και διαπίστωσε ότι πηδούν έξω από το νερό για να εξοικονομήσουν ενέργεια στα ταξίδια τους.
Σύμφωνα με το econews.gr η νέα αυτή έρευνα ανατρέπει την εικόνα που είχαμε για τα θαλάσσια μαλάκια τα οποία πηδούν έξω από το νερό όχι μόνο για να γλιτώσουν από τους θηρευτές τους αλλά και για να εξοικονομήσουν ενέργεια στα ταξίδια τους.
«Απ' ότι φαίνεται τα καλαμάρια πετούν και έτσι κινούνται πέντε φορές ταχύτερα συγκριτικά με όταν κολυμπούν», ανέφερε ο Δρ. Ronald O'Dor.
Ο Δρ. ο'Ντορ και η βιολόγος Τζούλια Στιούαρτ από το Πανεπιστήμιο του Stanford παρουσίασαν τα ευρήματα της μελέτης τους στο φετινό Συνέδριο Επιστημών των Ωκεανών αυτή την εβδομάδα στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το 2010, τουρίστες που ταξίδευαν με κρουαζιερόπλοιο στα ανοιχτά της Βραζιλίας είχαν φωτογραφίσει τα «ιπτάμενα καλαμάρια», ωστόσο αυτή είναι η πρώτη συγκριτική μελέτη που αναλύει το φωτογραφικό υλικό και εξάγει νέα συμπεράσματα σχετικά με τα όσα οι βιολόγοι γνώριζαν μέχρι σήμερα σχετικά με το φαινόμενο.
Στις 17 φωτογραφίες των τουριστών φαίνονται καλαμάρια του είδους Sthenoteuthis pteropus να πηδούν έξω από το νερό, ενώ διακρίνεται και η διαδρομή που ακολουθούν.
«Επειδή οι λήψεις ήταν διαδοχικές είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα ακριβή χρονικά διαστήματα μεταξύ των φωτογραφιών, οπότε καταφέραμε να υπολογίσουμε την ταχύτητα των καλαμαριών αλλά και το πώς πηδούν από το νερό», δήλωσε ο Δρ. O'Dor.
Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα από την ανάλυση των φωτογραφιών με προηγούμενες μετρήσεις για την ταχύτητα κολύμβησης και την επιτάχυνση δυο άλλων ειδών καλαμαριών (Dosidicus gigas και Loligo opalescens) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα «ιπτάμενα καλαμάρια» καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια απ' ότι όταν κολυμπούν.