Στην πολιτική σκηνή του Βερολίνου και στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο για σχηματισμό κυβέρνησης έχει στρέψει -μεταξύ άλλων- το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση.
Ο Μ. Σουλτς κρατά στα χέρια του το «κλειδί» των εξελίξεων που αναμένεται να επηρεάσουν καταλυτικά το ευρωπαϊκό πεδίο, αλλά και την πορεία εξόδου της ελληνικής οικονομίας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτός είναι εξαλλου και ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα.
Εντός της ημέρας, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ θα φιλοξενήσει μια συνάντηση ανάμεσα στην Καγκελάριο Μέρκελ, τον Βαυαρό συντηρητικό σύμμαχό της Χορστ Ζεεχόφερ και τον Μάρτιν Σουλτς, στο πλαίσιο των προσπαθειών του με στόχο να διευκολύνει το σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης. Από το Μέγαρο Μαξίμου ειναι λογικό να περιμένουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα από αυτές τις διεργασίες. Και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, οι κυβερνητικοί δεν κρύβουν ότι δίνουν θετική ψήφο στο σχηματισμό του «μεγάλου συνασπισμού» Μέρκελ- Σουλτς.
Η Αθήνα κυνηγάει το χρέος
Η πιθανότητα μιας νέας εκλογικής διαδικασίας στη Γερμανία θα δημιουργούσε εκ των πραγμάτων αποσταθεροποίηση, και φυσικά νέα προσκόμματα στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Επομένως, η Αθήνα έχει πολλους λόγους να στηρίζει τον λεγόμενο «μεγάλο συνασπισμό»:
• Πρώτον, η κυβέρνηση από το Φεβρουάριο του 2018 εισέρχεται σε φάση των οριστικών συζητήσεων για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Τόσο για το πλαίσιο παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας, όσο και για το χρέος. Όπερ και σημαίνει ότι δεν επιθυμεί επουδενί το Βερολίνο σε κατάσταση ακυβερνησίας.
• Δεύτερον, η θέση των σοσιαλδημοκρατών όλο το προηγούμενο διάστημα για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους κινείται σε θετική κατεύθυνση και είναι λογικό να βρίσκονται πιο κοντά συγκριτικά με τη γερμανική δεξιά και τους φιλελεύθερους
• Τρίτον, ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες αλλά και προσωπικά με τον Μ. Σουλτς. Είναι γνωστό δε, ότι ποντάρει στη συμμαχία με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες προσβλέποντας σε περαιτέρω πιέσεις των προοδευτικών δυνάμεων για μια πιο δίκαιη Ευρώπη
Αριστερό «άλλοθι» Τσίπρα σε Σουλτς
Ήταν άλλωστε πριν μερικές μέρες, όταν τα τηλέφωνα Αθήνας-Βερολίνου πήραν «φωτιά».
Ο πρωθυπουργός συμφωνα με πληροφοριες απο το Μέγαρο Μαξίμου παρότρυνε τον επικεφαλής του SPD να συμπράξει με τους χρηστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μερκελ για να μην χαθεί η ευκαιρία του σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο κύριος Τσίπρας υπογράμμισε στην επικοινωνία με τον κ. Σουλτς ότι «η πραγματικά αριστερή και προοδευτική τάση είναι όταν δίνεις μάχης προς όφελος των πολλών και όχι μόνο να διατηρείς την καθαρότητα των θέσεων σου" παρέχοντας του έτσι σαφή στήριξη για τον σχηματισμο κυβέρνησης με το CDU/CSU. Πρόκειται φυσικά για μια κίνηση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αριστερό «άλλοθι» για το εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών καθως κυρίως η νεολαία του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος τάσσεται με σαφήνεια εναντίον της προοπτικής ενός "νέου μεγάλου συνασπισμού".
Οι «53» διαφωνούν και για τον «μεγάλο συνασπισμό»
Η πτέρυγα των «53» ,πάντως, διαφωνεί και επ’ αυτού καθώς συντάσσεται με τη νεολαία του SPD που κατά την διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου των σοσιαλδημοκρατών πλημμύρισε την αίθουσα διεξαγωγής του συνεδρίου της με το σύνθημα «ποτέ ξανά μεγάλος συνασπισμός».
Σε άρθρο τους, στελέχη της τάσης σημειώνουν ότι δεν πρέπει να πριμοδοτούμε « για συγκυριακούς λόγους συμπράξεις, που παραπέμπουν στο έτσι κι αλλιώς, αδιέξοδο πρόσφατο παρελθόν» προσθέτοντας ότι «όσο απομακρύνονται οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας από το νεοφιλελεύθερο άρμα , τόσο αυξάνονται οι δυνατότητες για ένα διαφορετικό δρόμο στην Ευρώπη».