Μηταράκης: Εμετική η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμπλέκει σε οτιδήποτε τη Μαρέβα Μητσοτάκη - iefimerida.gr

Μηταράκης: Εμετική η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμπλέκει σε οτιδήποτε τη Μαρέβα Μητσοτάκη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είναι εμετική, αήθης και πρωτοφανής στη μεταπολίτευση, η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμπλέξει σε οτιδήποτε τους έλθει στο μυαλό τη σύζυγο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχολίασε το ερώτημα, που έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφορικά με τη σχέση του προέδρου της ΝΔ και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της συζύγου του με τον φερόμενο ως επίδοξο ενδιάμεσο στη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, Γιάννη Σφακιανάκη.

«Τέτοια συμπεριφορά στα πολιτικά ήθη της χώρας εγώ από παιδί δεν έχω ξανακούσει. Εδώ υπάρχει συγκεκριμένη υπογραφή μεσάζοντα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πει, αν κάποιος είχε, κάποτε, δει στα μάτια κάποιον, περπατώντας κάπου. Είναι αστεία τα πράγματα αυτά και θα ήταν μόνο αστεία, εάν δεν υπήρχαν τα στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως υπέγραψε διακρατική συμφωνία, όμως, η συμφωνία υπογράφηκε με ελληνική ανώνυμη εταιρεία» επισήμανε ο κ. Μηταράκης.

Τόνισε, δε, ότι «τα γεγονότα με τη Σαουδική Αραβία δυστυχώς δηλητηριάζουν το πολιτικό σκηνικό». «Δυστυχώς για τη χώρα, είδαμε ότι η κυβέρνηση πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη κι ελπίζουμε να βγούνε όλα στο φως, να καταλάβει και ο κόσμος -και πλέον και η Δικαιοσύνη- ότι χρησιμοποιήθηκαν μεσάζοντες για την πώληση οπλικών συστημάτων από τη χώρα μας, κατά ευθεία παράβαση του νόμου, που η Βουλή ψήφισε το 2011» πρόσθεσε, εκτιμώντας πως «όλα αυτά δημιουργούν ένα ιδιαίτερο σκηνικό, καταρρίπτουν το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης και δυστυχώς μας στενοχωρούν όλους και ως Έλληνες πολίτες».

Επικαλούμενος τη δική του εμπειρία στην υπογραφή διακρατικών συμφωνιών ο βουλευτής της ΝΔ εξήγησε: «Οι διακρατικές συμφωνίες υπογράφονται αποκλειστικά και μόνο από κρατικό αξιωματούχο, δηλαδή πρωθυπουργό, υπουργό, υφυπουργό, γενικό γραμματέα, πρέσβη ή στέλεχος, γενικό διευθυντή, διευθυντή υπουργείου. Η γνωστοποίηση δεν γίνεται με ένα χαρτί, γίνεται με ρηματική διακοίνωση του ενός υπουργείου Εξωτερικών προς το άλλο. Επειδή έχω υπογράψει διακρατικές συμφωνίες, στον φάκελλο μαζί μου πηγαίνοντας είχα εξουσιοδότηση με υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και μόνον του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, που είναι ο μόνος που έχει δικαίωμα, με βάση το διεθνές δίκαιο, να δεσμεύει τη χώρα και να ορίζει εκπροσώπους. Ένας ταξίαρχος δεν μπορεί να ορίσει εκπρόσωπο σε διακρατική συμφωνία».

Σε ό,τι αφορά τον φερόμενο ρόλο των κ.κ. Παπαδόπουλου και Σφακιανάκη στην υπόθεση ο κ. Μηταράκης σημείωσε: «Πιθανότατα να έγινε ένας πόλεμος μεσαζόντων, δεν το ξέρω. Αν ο ένας μεσάζοντας πήγε να βγάλει από τη μέση τον άλλον μεσάζοντα, για να πάρει καλύτερη τιμή, αυτό αποδεικνύει ένα πράγμα: Ότι υπήρχαν μεσάζοντες». Παρατήρησε, δε, πως «ο κ. Παπαδόπουλος δεν είναι Σαουδάραβας υπήκοος, κάτοχος διπλωματικού διαβατηρίου, αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Σαουδικής Αραβίας, αλλά ένας Έλληνας υπήκοος, ιδιοκτήτης ελληνικής ανωνύμου εταιρείας, ο οποίος ενεπλάκη ως πράκτορας στην μεταπώληση συστημάτων και αυτό ακριβώς είναι που απαγορεύει η νομοθεσία του 2011».

Επισήμανε, τέλος, ότι «η συμφωνία αυτή δεν έγινε γνωστή επειδή παρενέβη ο έτερος μεσάζων, έγινε γνωστή διότι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης της χώρας μας ζήτησε να συλληφθεί ταξίαρχος, ο οποίος δεν δεχόταν να μεταφερθούν 300.000 βλήματα με μη πιστοποιημένο μεταφορέα, γιατί, όπως προέκυψε στη συζήτηση, οι Σαουδάραβες δεν θέλανε όλη την ποσότητα -άρα πιθανότατα να μην θέλανε και έναν μεταφορέα, ο οποίος θα παρέδιδε στο Ριάντ 300.000 βλήματα, που οι άλλοι δεν θέλανε, θα παρέδιδε αυτά που θέλανε και μετά πού θα πηγαίνανε τα κοντέινερς κανείς δεν ξέρει».

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος σημείωσε: «Έχει ευθύνη η κυβέρνηση να κινηθεί πιο αποτελεσματικά, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις, το τελευταίο διάστημα, ακόμη και στην υπόθεση της Μάνδρας, βλέπουμε την ανικανότητα της κυβέρνησης στον εκτελεστικό τομέα, στο να λύσει προβλήματα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ