Πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη αναγκάστηκε να βάλει ένας Σαουδάραβας πρίγκιπας, που είχε συλληφθεί κατηγορούμενος για διαφθορά, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος.
Ο πρίγκιπας Μιτέμπ μπιν Αμπντουλάχ, που περιλαμβανόταν κάποτε μεταξύ των υποψηφίων για το θρόνο, προέβη σε συμφωνία ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων με τις αρχές προκειμένου να τον αφήσουν ελεύθερο τρεις και πλέον εβδομάδες μετά τη σύλληψή του.
Ο πρίγκιπας Μιτέμπ είναι ένας από τους 200 και πλέον πρίγκιπες, ζάπλουτους επιχειρηματίες και υπουργούς -νυν και πρώην- που συνελήφθησαν στις 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς που κήρυξε ο ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και κρατούνται στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο Ritz Hotel στο Ριάντ.
Σε ανάλογη συμφωνία με τις αρχές για την απελευθέρωσή τους έχουν καταλήξει και άλλα τρία άτομα. Διεθνή ΜΜΕ εκτιμούν ότι με τις συμφωνίες αυτές η κυβέρνηση βρήκε έναν τρόπο για να γεμίσει τα κρατικά ταμεία μετά την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού.
Ο 64χρονος πρίγκιπας, γιος του θανόντος βασιλιά Αμπντάλα, είναι ξάδελφος του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ήταν επικεφαλής της Εθνοφρουράς της χώρας, αλλά αποπέμφθηκε λίγο πριν τη σύλληψη και την κράτησή του.
Η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου, όπου χρησιμοποιούνται συχνά οι δωροδοκίες ως μέσο για το κλείσιμο επικερδών συμφωνιών.
Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο έλλειμμα (79 δισ δολάρια πέρυσι) στον κρατικό προϋπολογισμό λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και για να το μειώσει έλαβε διάφορα δημοσιονομικά μέτρα, όπως περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και πωλήσεις μετοχών.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η εκστρατεία κατά της διαφθοράς αποσκοπεί στην ισχυροποίηση του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν προτού παραλάβει το στέμμα από τον βασιλιά πατέρα του, ο οποίος φέρεται να σχεδιάζει να παραιτηθεί. Άλλοι βλέπουν πίσω από τις κινήσεις του 32χρονου πρίγκιπα διαδόχου μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας. Ο ίδιος λέει ότι οι συλλήψεις εντάσσονται στο πλαίσιο μιας αποφασιστικής πάταξης της διαφθοράς, που είναι προϋπόθεση για μια πιο ανοικτή οικονομία.