Άφωνοι έμειναν οι επιθεωρητές του υπουργείου Παιδείας στη Βρετανία όταν ανακάλυψαν στις βιβλιοθήκες ισλαμικών σχολείων στη χώρα βιβλία που καλούν τις γυναίκες να υποτάσσονται αδιαμαρτύρητα στους άνδρες τους και να μην αποκρούουν τις σεξουαλικές τους ορέξεις.
Το βιβλίο με τίτλο «Γυναίκες που αξίζει να πάνε στην κόλαση» υποστηρίζει ότι είναι λάθος οι γυναίκες «να δείχνουν αχαριστία στους άνδρες τους» ή «να έχουν μεγάλες φιλοδοξίες» και παραθέτει παραδείγματα «κακόβουλων θηλυκών» που είναι «βάσανο για τους άνδρες». Όσο για το κίνημα χειραφέτησης των γυναικών αναφέρει, σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου: «Στις αρχές του εικοστού αιώνα εμφανίστηκε ένα κίνημα για την απελευθέρωση των γυναικών με βασικό στόχο να τις οδηγήσει στην οδό της παρεκτροπής και της απωλείας.»
Ένα άλλο ισλαμικό σχολείο που επισκέφθηκαν οι επιθεωρητές ενθάρρυνε τους μαθητές να διαβάζουν κείμενα που έκαναν σύγκριση ανάμεσα στις «αξιοσέβαστες γυναίκες της Ανατολής», που προστατεύουν τη σεμνότητά τους καλύπτοντας τα πρόσωπά τους και τις «εσωτερικά διχασμένες γυναίκες της Δύσης», που φλερτάρουν «ξεδιάντροπα» με άνδρες και εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να τριγυρνούν σε καφετέριες, κέντρα διασκέδασης και κινηματογράφους.
Άλλα κείμενα ανέφεραν ότι στο μουσουλμανικό γάμο «η γυναίκα δεν επιτρέπεται να αρνείται στο σύζυγό της το σεξ», ούτε «να φεύγει χωρίς την άδειά του από το σπίτι», ενώ «ο άνδρας μπορεί να τη χτυπήσει για να τη φρονηματίσει». Εργασίες μαθητών που είχαν διορθώσει καθηγητές, έγραφαν ότι η μόνη ευθύνη που έχουν οι γυναίκες είναι «να γεννούν παιδιά και να τα ανατρέφουν ως πιστούς μουσουλμάνους», ενώ οι άνδρες «πρέπει να είναι προστάτες των γυναικών».
Σ’ ένα διαγώνισμα ένας μαθητής έγραψε ότι οι άνδρες είναι πιο δυνατοί σωματικά κι ότι οι γυναίκες είναι πιο αδύναμες συναισθηματικά.
Οι επιθεωρητές της Ofsted (Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills) υπογραμμίζουν ότι τα βιβλία και τα κείμενα που συνέλεξαν δεν απηχούν τη νοοτροπία των περισσότερων μουσουλμάνων της χώρας, αλλά μιας συντηρητικής μερίδας του. Εξέφρασαν όμως έντονη ανησυχία για την εξάπλωση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια καθώς και για την απόφαση ορισμένων νηπιαγωγείων να επιτρέπουν ακόμη και σε τετράχρονα κορίτσια να φορούν χιτζάμπ.
Παράλληλα το βρετανικό υπουργείο Παιδείας διενεργεί έρευνα για την αύξηση του αριθμού των κοριτσιών από μουσουλμανικές οικογένειες που απέχουν από τα μαθήματα κολύμβησης «για λόγους σεμνότητας».