Οι κούκλες ματριόσκα συνήθως έχουν γυναικείες μορφές, ωστόσο στην Κίνα, αυτές οι παραδοσιακές ρώσικες κούκλες κυκλοφορούν επίσης με μορφή των συμπαθέστατων panda.
Με τους χαρακτηριστικούς μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια τους και κρατώντας ένα κλαδί μπαμπού, οι εννέα φιγούρες των πάντα έχουν διαφορετικά μεγέθη προκειμένου να χωρά η μία μέσα στην άλλη.
Οι κούκλες ματριόσκα με τη μορφή panda κατασκευάστηκαν από τον Γου Χονγκλόνγκ, ιδιοκτήτη εργαστηρίου στη Γιμιανπό, στη βορειοδυτική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ. «Φτιάχνω αυτές τις κούκλες εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια και η μορφή των panda είναι η υπογραφή μου», δήλωσε ο Γου.
«Συνδυάζοντας τις κούκλες ματριόσκα και τον εθνικό μας θησαυρό, νομίζω ότι κάλυψα ένα κενό στην αγορά».
Φωτογραφίες: matrouska.com
Οι δουλειές πάνε αρκετά καλά, με τις πωλήσεις των ξύλινων panda να ανέρχονται τουλάχιστον τα 100.000 γιουάν (περίπου 15.200 δολάρια) ετησίως.
Η Γιμιανπό είναι σημαντική παραγωγική βάση για κούκλες ματριόσκα στην Κίνα, καθώς κάθε χρόνο κατασκευάζονται εκεί περίπου 15 εκατομμύρια ξύλινες φιγούρες.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, πολλοί Ρώσοι εγκαταστάθηκαν στην πόλη, που κάποτε ήταν βασικός κόμβος στη σιδηροδρομική γραμμή προς τα βορειοανατολικά, και έφεραν μαζί τους την τέχνη τους, την οποία δίδαξαν στους Κινέζους κατοίκους.
Ο Γου έμαθε την τέχνη από τους ντόπιους. Ωστόσο, σιγά-σιγά κουράστηκε με τα «ξένα πρόσωπα», όπως δήλωσε, και βρήκε εικόνες πάντα για να μεταμορφώσει τις φιγούρες. Οι ξύλινες κούκλες σκαλίζονται στη συνέχεια ζωγραφίζονται.
Η Τζανγκ Γιουνλάι, που ανήκει στην ομάδα του Γου, ζωγραφίζει εκατοντάδες κούκλες κάθε μέρα. Καθώς και οι εννέα φιγούρες που περιλαμβάνει κάθε σετ με τα ξύλινα πάντα πρέπει να μοιάζουν ίδιες, η Τζανγκ είναι πολύ προσεκτική με κάθε πινελιά. «Το σχήμα από τα μάτια και το στόμα των πάντα είναι χαραγμένο στην καρδιά μου», δήλωσε η Τζανγκ. «Σπανίως κάνω λάθη».
Ο Γου επιμένει ότι οι ξύλινες κούκλες πρέπει να συνεχίσουν να είναι χειροποίητες και να μην χρησιμοποιούνται μηχανήματα. Είπε ότι τα ξύλινα πάντα τα αγοράζουν συχνά επιχειρηματίες στη Χαρμπίν, την πρωτεύουσα της Χειλονγκτζιάνγκ ενώ πωλούνται σε καταστήματα σε μεγάλες πόλεις ή μέσω διαδικτύου.
Κάθε σετ μπορεί να πουληθεί έως και 50 γιουάν. «Πιστεύω ότι ο κόσμος αγοράζει τις κούκλες διότι τις θαυμάζουν ως τέχνη, καθώς και για τα πάντα», δήλωσε ο Γου. «Χαίρομαι πραγματικά γι’ αυτό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ