Βάζοντας τέλος στην 37ετή διακυβέρνηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε ο Έμερσον Μνανγκάγκουα ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε ενώπιον χιλιάδων επευφημούντων οπαδών του, που κατέκλυσαν το εθνικό στάδιο της πρωτεύουσας Χαράρε.
Ο 75χρονος πρώην αντιπρόεδρος της χώρας, που είχε διατελέσει στο παρελθόν και επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας, υποσχέθηκε να τηρήσει το σύνταγμα της πρώην βρετανικής αποικίας και να προστατεύσει τα δικαιώματα και των 16 εκατομμυρίων πολιτών της.
Στην ομιλία του απέτισε μάλιστα φόρο τιμής στον «πατέρα του έθνους», όπως αποκάλεσε τον Μουγκάμπε: «Δεχόμαστε και αναγνωρίζουμε όλοι την τεράστια συμβολή του στην οικοδόμηση του έθνους μας».
Ενώ δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τους λευκούς κτηματίες που είχαν εκδιωχθεί βίαια από τις ιδιοκτησίες τους στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τον Μουγκάμπε.
«Η κυβέρνησή μου δεσμεύεται να αποζημιώσει αυτούς τους κτηματίες, οι ιδιοκτησίες των οποίων κατασχέθηκαν», δήλωσε ο νέος πρόεδρος, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι «αμετάκλητες».
«Όλοι οι ξένοι επενδυτές στη Ζιμπάμπουε θα είναι προστατευμένοι», δήλωσε. Και υποσχέθηκε επίσης να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να «μειώσει τη φτώχεια όλων» και να αγωνισθεί κατά της διαφθοράς.
«Θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τη νεολαία μας και θα μειώσουμε τη φτώχεια για όλον τον πληθυσμό», τόνισε ο Μνανγκάγκουα προσθέτοντας πως «οι πράξεις διαφθοράς πρέπει να σταματήσουν αμέσως».
Παρόλο που οι περισσότεροι πολίτες της Ζιμπάμπουε γιόρτασαν την πτώση του 93χρονου Μουγκάμπε, επί των ημερών του οποίου η χώρα με τις ευοίωνες προοπτικές περιέπεσε στην ένδεια και τον δεσποτισμό, ορισμένοι ανησυχούν για το μέλλον υπό τον Μνανγκάγκουα, γνωστό και με το προσωνύμιο «Κροκόδειλος».
Το σκοτεινό παρελθόν του νέου προέδρου
Αμφισβητούν κυρίως τον ρόλο του στις αποκαλούμενες σφαγές Γκουκουραχούντι το 1983 στη Ματαμπελελάνδη, όταν περίπου 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια επιχείρηση καταστολής των αντιπάλων του Μουγκάμπε από την εκπαιδευμένη στη Βόρεια Κορέα Πέμπτη Ταξιαρχία.
Ο Μνανγκάγκουα έχει αρνηθεί ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στις ωμότητες και επιστρέφοντας προχθές στην πατρίδα του, έπειτα από δύο εβδομάδες που παρέμεινε κρυμμένος στη Νότια Αφρική, κήρυξε τη δημοκρατία, την ανεκτικότητα και τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.
«Ο λαός μίλησε. Η φωνή του λαού είναι φωνή του Θεού», είπε απευθυνόμενος σε χιλιάδες υποστηρικτές του την Τετάρτη στην έδρα του κυβερνώντος κόμματος, ZANU-PF.
Εντούτοις η σκληρή αντιμετώπιση των αφοσιωμένων στο Μουγκάμπε από τον στρατό -ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ιγκνάτιους Τσόμπο χρειάσθηκε να νοσηλευθεί μετά τον ξυλοδαρμό που υπέστη κατά την κράτησή του, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του- δεν έχει περιορίσει τις ανησυχίες σχετικά με τις πραγματικές απόψεις του Μνανγκάγκουα για τη δημοκρατία.
«Ήταν ένας πολύ βάναυσος και δρακόντειος τρόπος αντιμετώπισης των αντιπάλων», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Λάβμορ Μαντούκου, δικηγόρος του Τσόμπο.
Ο Μουγκάμπε ήταν ο γηραιότερος εν ενεργεία αρχηγός κράτους στον κόσμο. Παραιτήθηκε την Τρίτη καθώς το κοινοβούλιο άρχιζε διαδικασία για την παραπομπή του, μια εβδομάδα ακριβώς μετά την επέμβαση του στρατού και την κατάληψη της εξουσίας.
Σήμερα δεν παρέστη σήμερα στην ορκωμοσία του πρώην αντιπροέδρου, τον οποίο είχε αποπέμψει για να ανοίξει το δρόμο της διαδοχής στη σύζυγό του, Γκρέις. Ωστόσο, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Herald, ο Μνανγκάγκουα διαβεβαίωσε τον Μουγκάμπε πως ο ίδιος και η οικογένειά του θα είναι ασφαλείς στη Ζιμπάμπουε.
Κάποιοι απ’ τους παρισταμένους στη σημερινή ορκωμοσία ομολογούν ότι το μέλλον που ξανοίγεται για τη χώρα είναι άδηλο. Ελπίζουν, όμως, ο νέος πρόεδρος να διδαχθεί από τα λάθη του προκατόχου του...
Ο Μνανγκάγκουα θα παραμείνει στο νέο του πόστο μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν το ερχόμενο έτος.
Πληροφορίες: Reuters, AFP, ΑΠΕ/ΜΠΕ