Στην τελική ευθεία μιας δύσκολης μάχης οδεύει η υποψηφιότητα Μουζάλα για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σε λιγότερο από μία ώρα, στις 4 ώρα Ελλάδος, θα αρχίσει στο Στρασβούργο η πρώτη πράξη προς την τελική ανάδειξη του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ειδικότερα, από τους συνολικά επτά υποψηφίους για τη θέση του Επιτρόπου, με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των 47 κρατών-μελών του Οργανισμού, θα προκριθούν στην τελική φάση οι τρεις επικρατέστεροι.
Βάσει του κανονισμού, οι τρεις υποψήφιοι που θα προκριθούν για την τελική φάση θα είναι αυτοί που θα συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή 24 ψήφους.
Σε περίπτωση κατά την οποία δεν αναδειχθούν οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι με την πρώτη ψηφοφορία, θα πραγματοποιηθούν αλλεπάλληλες ψηφοφορίες, ενώ αν συνεχιστεί η αδυναμία εκλογής δεν αποκλείεται η έδρα να προτείνει και την απλή αναλογική.
Διπλωματικοί κύκλοι, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την εκλογή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τονίζοντας το ειδικό πολιτικό του βάρος στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Είναι ένας άνθρωπος που έχει δουλέψει στο πεδίο και γνωρίζει τα θέματα στην προάσπιση δικαιωμάτων.
Έχει αντιμετωπίσει την τεράστια μεταναστευτική κρίση» προτάσσουν χαρακτηριστικά και επισημαίνουν τις διπλωματικές ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών για την προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας.
Θετικό πρόσημο, άλλωστε, τονίζουν πως είχε και η διαδικασία ακρόασής του ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης τη Δευτέρα, κατά την οποία σκιαγράφησε το όραμά του και τους στόχους του για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη θέση του αρμόδιου Επιτρόπου.
Ωστόσο, παράλληλα αναγνωρίζεται και η δυσκολία της διαδικασίας, καθώς στην ψηφοφορία για την εκλογή του επιτρόπου συμμετέχουν αφενός τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, πολλά εκ των οποίων δεν είναι μέλη της ΕΕ, και αφετέρου είναι σημαντικός ο αριθμός των υποψηφίων.
Επίσης, μεταξύ των επτά υποψηφίων περιλαμβάνονται και μερικές πολύ ισχυρές υποψηφιότητες, όπως αυτή του Γάλλου υποψηφίου, ο οποίος προέρχεται από τους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς ήταν επί πολλά χρόνια βουλευτής και μέλος της, ή τεχνοκρατών με εμπειρία σε συναφείς θέσεις άλλων διεθνών οργανισμών.
Μετά την επιλογή των τριών επικρατέστερων υποψηφίων για τη θέση του Επιτρόπου, θα ακολουθήσει νέα ακρόασή τους ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Η τελική εκλογή νέου Επιτρόπου θα πραγματοποιηθεί στην προσεχή Σύνοδο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 22-26 Ιανουαρίου, με τη θητεία του να αρχίζει την 1η Απριλίου 2018.
Πέραν του Γιάννη Μουζάλα υποψήφιοι για τη θέση του Επιτρόπου είναι:
* Από Αλβανία ο Ιγκλι Τοτοζάνι (Igli Totozani), μέλος Επιτροπής Βενετίας και πρώην Συνήγορος του Πολίτη.
* Από Βοσνία- Ερζεγοβίνη η Ντούνια Μιγιάτοβιτς (Dunja Mijatovic), πρώην εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ
* Από τη Γαλλία ο Πιερ- Ιβ Λε Μπορζιέν (Pierre-Yves Le Borgn), βουλευτής για τους αποδήμους, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ
* Από Πολωνία η Ελισμπιέτα Κάρσκα (Elsbieta Karska), καθηγήτρια Νομικής
* Από Σλοβενία ο Γκόραζντ Κλεμέντσιτς (Goran Klemencic), υπουργός Δικαιοσύνης
* Από Φινλανδία η Άστριντ Θορς (Astrid Thors), πρώην Ύπατος Αρμοστής ΟΑΣΕ για Εθνικές Μειονότητες (έως 08/2016) και πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ευρωπαϊκών Σχέσεων
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ