Πληθαίνουν οι εσωκομματικές φωνές στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες που ζητούν από τον Μάρτιν Σουλτς να το ξανασκεφθεί αναφορικά με την απόρριψη του ενδεχομένου να μετάσχει το SPD σ’ έναν μεγάλο συνασπισμό με τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης – η μόνη συμμαχία που θα είχε αυτοδυναμία μετά το ναυάγιο του συνασπισμού Τζαμάικα.
Στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD περίπου 30 βουλευτές -κυρίως μέλη της λεγόμενης δεξιάς πτέρυγας - αμφισβήτησαν ανοικτά την ομόφωνη απόφαση της κομματικής ηγεσίας τονίζοντας ότι η άκαμπτη στάση θα βλάψει, παρά θα ωφελήσει το κόμμα και τη χώρα – άποψη την οποία ασπάζεται και ο πρώην πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Παρασκηνιακά αρκετά επιτελικά στελέχη γκρινιάζουν εις βάρος του Σουλτς, κατηγορώντας τον για τα λάθη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και για τη στάση που τηρεί το κόμμα μετεκλογικά. Πολλοί στηρίζουν τις ελπίδες τους στο δήμαρχο του Αμβούργου, Όλαφ Σολτς, αλλά ο τελευταίως προτιμά μέχρι στιγμής να σιωπά, ενώ προχθές (Δευτέρα) τάχθηκε υπέρ του ΟΧΙ στο μεγάλο συνασπισμό.
Τα μάτια προς το παρόν είναι στραμμένα στην αυριανή συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ με τον Μάρτιν Σουλτς. Η πολιτική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα είναι πρωτόγνωρη και οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές διερωτώνται γιατί το SPD επιμένει σε νέες εκλογές, που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν πάλι σε συσχετισμούς δυνάμεων, που μόνον έναν μεγάλο συνασπισμό θα επιτρέπουν. Πέραν του ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, ενδέχεται να χάσουν ακόμη περισσότερη δύναμη και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται μετά τη νέα προσφυγή στις κάλπες να μην αρκούν οι έδρες τους για κυβερνητική αυτοδυναμία και να χρειαστεί να σχηματιστεί συνασπισμός Κένυα (από τα χρώματα των κομμάτων CDU, SPD και Πρασίνων που περιλαμβάνονται στη σημαία της Αφρικανικής χώρας). Μ’ όλα αυτά τα επιχειρήματα και επιστρατεύοντας τις εγνωσμένες διπλωματικές του ικανότητες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιχειρήσει να μεταπείσει τον σύντροφο Σουλτς. Σύμμαχός του η δεξιά πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών, η οποία διά στόματος του σημαίνοντος βουλευτού Γιοχάνες Καρς πιέζει τον Σουλτς: «Πρέπει να μιλήσουμε ανοικτά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς να εμμένουμε πεισματικά στις θέσεις μας. Αυτό πιστεύουν τα ηγετικά στελέχη και η Κ.Ο.»
Αλλά και ο Μπερντ Βέστφαλ, εκπρόσωπος του SPD για οικονομικά θέματα στην κοινοβουλευτική ομάδα τάχθηκε υπέρ των συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες και κατά των νέων εκλογών. «Το SPD δεσμεύτηκε πολύ (ενν. υπέρ των εκλογών), αλλά η μετακίνηση είναι δυνατή. Το SPD πρέπει να διατυπώσει σαφείς όρους και η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση να επιδείξει ευελιξία» είπε χαρακτηριστικά στη Handelsblatt.
Επίσης, ο νομικός εμπειρογνώμονας της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Γιοχάνες Φέχνερ, τάχθηκε υπέρ μιας πιο προσεκτικής στάσης στο επίμαχο θέμα: «Το SPD δεν πρέπει να προτρέχει στο θέμα των νέων εκλογών και θα πρέπει να λάβει στα σοβαρά τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε στην ίδια εφημερίδα.