ΟΗΕ: Ανάληψη σκληρότερης δράσης για την πάταξη της δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων - iefimerida.gr

ΟΗΕ: Ανάληψη σκληρότερης δράσης για την πάταξη της δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων

Ο ΓΓ του ΟΗΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα την Τρίτη μια απόφαση με την οποία απευθύνει την προτροπή να αναληφθεί σκληρότερη δράση για να παταχθούν η εμπορία ανθρώπων και οι σύγχρονες μορφές δουλείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η απόφαση προτρέπει όλα τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν αυστηρότερους νόμους για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη διεξαγωγή ερευνών και την εξάρθρωση των δικτύων κακοποιών που επιδίδονται σε αυτή, καθώς και να προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη στους επιζήσαντες των σύγχρονων μορφών σκλαβιάς.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε ότι η εμπορία ανθρώπων δεν είναι απλώς έγκλημα, αλλά επίσης κι ένα ζήτημα που προσκόπτει την ανάπτυξη.

«Αποτροπή των καταστάσεων που οδηγούν στην εμπορία (ανθρώπων) σημαίνει αντιμετώπιση της φτώχειας και του αποκλεισμού, όπως ορίζει η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», τόνισε ο Γκουτέρες απευθυνόμενος στο 15μελές ΣΑ.

Τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν την εξάλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο όλων των μορφών καταναγκαστικής εργασίας και δουλείας μέχρι το 2030 καθώς και να τερματιστεί κάθε μορφή παιδικής εργασίας μέχρι το 2025, στο πλαίσιο των 17 Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΣΒΑ) που είχαν υιοθετηθεί το 2015 με σκοπό να τερματιστεί η φτώχεια, να προωθηθεί η ισότητα και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Ο Γκουτέρες απηύθυνε ταυτόχρονα έκκληση να προσφερθεί προστασία και περισσότερη βοήθεια στους μετανάστες που διατρέχουν κίνδυνο να πέσουν θύματα δικτύων διακινητών σε χώρες όπως η Λιβύη.

Ένα βίντεο που μετέδωσε προ ημερών το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στο οποίο καταγράφεται η «δημοπρασία» δύο αφρικανών που πουλιούνται ως σκλάβοι, προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, με διαδηλώσεις να καταγράφονται από την Ευρώπη ως την Αφρική· πολλοί, καλλιτέχνες, αστέρες του αθλητισμού, στελέχη του ΟΗΕ, έκαναν εκκλήσεις για να τερματιστεί η σκλαβιά.

«Τις τελευταίες ημέρες, όλοι μας αισθανθήκαμε φρίκη βλέποντας τις εικόνες των αφρικανών μεταναστών που πουλιούνταν σαν "εμπορεύματα" στη Λιβύη», σημείωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες πριν προσθέσει: «Είναι ευθύνη όλων μας να σταματήσουμε αυτά τα εγκλήματα».

Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ προτρέπει επίσης τα κράτη μέλη του να βελτιώσουν τη συνεργασία τους και να αξιοποιήσουν δεδομένα και τεχνολογίες για να πατάξουν την ιδιαίτερα προσοδοφόρα αυτή εγκληματική δραστηριότητα, που υπολογίζεται ότι αποφέρει παράνομα κέρδη ύψους τουλάχιστον 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο στα δίκτυα των δουλεμπόρων.

«Το να υπάρξει μια συντονισμένη αντίδραση από ολόκληρη την οικογένεια του ΟΗΕ θα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της διεθνούς προσπάθειας για την καταπολέμηση της δουλείας», έκρινε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Μάθιου Ράικροφτ.

Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υπολογιζόταν ότι ήταν παγιδευμένοι σε διάφορες σύγχρονες μορφές σκλαβιάς το 2016, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ΔΟΕ) και την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free Foundation.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ