Με μεγάλη προσοχή και υπό άκρα μυστικότητα συνεχίζονται οι διπλωματικές συνεννοήσεις Αθήνας-Άγκυρας, ενόψει της… πολυθρύλητης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν επί ελληνικού εδάφους.
Αν και έχουν ακουστεί πολλές ημερομηνίες -πράγματι επιδιώκεται το ταξίδι Ερντογάν να γίνει το συντομότερο δυνατό- και μάλιστα το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, αν και από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν αποκλείουν την έλευσή του ακόμα «και στις αρχές του νέου έτους».
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στο iefimerida ότι επιθυμία είναι αυτό το ταξίδι «να σηματοδοτήσει έμπρακτα ένα νέο βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Εξ’ αυτού του λόγου οι δυο πλευρές εργάζονται συντεταγμένα για την προετοιμασία του, ενώ οι ίδιες πηγές, διαβεβαιώνουν πως «μέχρι στιγμής δεν έχει φύγει γραπτή πρόσκληση»!
Τα…αγκάθια
Στο πλαίσιο αυτό, και παρότι ουδείς το επιβεβαιώνει, η Αθήνα φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει στην Άγκυρα ότι επιθυμεί να γνωρίζει ακόμα και την τελευταία λεπτομέρεια, αναφορικά με το πώς θα κινηθεί εντός Ελλάδος ο κ. Ερντογάν. Όπερ και σημαίνει ότι ειδικά η παρουσία του Σουλτάνου στη Θράκη πρέπει να είναι θεσμική.
Σημειωτέον, ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την εξαγγελία για ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.
Συν το γεγονός ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την αδιάλειπτη εκστρατεία της Άγκυρας για παρουσίαση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, ως τελούσας υπό καταπίεση. «Η τουρκική μειονότητα δίνει αγώνα επιβίωσης, εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους», ήταν μια από τις προκλητικές δηλώσεις στη Θράκη του Χακάν Τσαβούσογλου!
Η «ατζέντα»
Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση επιδιώκουν αναβάθμιση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και επιμένουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική για τη γείτονα χώρα.
Ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαπιστώνουν ότι το γεωπολιτικό πεδίο είναι τόσο ρευστό που αν δεν αποκατασταθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Άγκυρας, θα πρέπει και η χώρα μας να προσαρμοστεί βάσει των νέων δεδομένων.
Όσο για την «ατζέντα» της επικείμενης συνάντησης, στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν: Το προσφυγικό και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, το Κυπριακό, η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η απειλή της τρομοκρατίας, οι εμπορικές συναλλαγές και οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών κ.α