Ο χειμώνας ήρθε για τα καλά με τα πρώτα χιόνια να πέφτουν στην Πάρνηθα και όλους εμάς να κυκλοφορούμε κουκουλωμένοι από την κορυφή μέχρι τα νύχια.
Οι αλλαγές στον καιρό φέρνουν αλλαγές στο σώμα και στο μυαλό, σύμφωνα με τον Δρ. Αλμπερτ Αν, ο οποίος τονίζει πως η πτώση της θερμοκρασίας μας επηρεάζει σωματικά και ψυχικά.
Τι συμβαίνει;
«Καίμε» περισσότερες θερμίδες
Οι έρευνες δείχνουν πως ο βασικός μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται ελαφρώς σε ψυχρότερες θερμοκρασίες. Αυτό συμβαίνει διότι χρειαζόμαστε περισσότερη «δουλειά» για να παραμείνουμε ζεστοί.
Τα δάχτυλα συρρικνώνονται
Τα άκρα τείνουν να διογκώνονται σε θερμότερα κλίματα και να συρρικνώνονται στα ψυχρότερα.
«Ο κρύος καιρός τείνει να συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία για να διατηρήσει τη θερμότητα του σώματος», εξηγεί ο Δρ. Αν.
«Θέμα» με τα μάτια μας
Η έκθεση σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες και κρύο αέρα μπορεί να επηρεάσει την όρασή μας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Σε περίπτωση που βρεθούμε σε χιόνι τα γυαλιά επιβάλλονται, καθώς μπορεί να τραυματίσουμε τον κερατοειδή.
Υπάρχει κίνδυνος καρδιακής προσβολής
Αυτό είναι το συχνότερο πρόβλημα για τους ηλικιωμένους, καθώς την ώρα που το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία, αυξάνεται η πίεση στην καρδιά. Ο Αν συνιστά έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Μειώνεται η διάθεση
Η χαμηλή θερμοκρασία σημαίνει πιθανότατα λιγότερες ώρες φωτός. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική διαταραχή και συνδέεται με κάποια μορφή κατάθλιψης. Ο Αν προτείνει άσκηση και χρόνο στον ήλιο.
Φωτογραφίες: Pixabay