Τα επόμενα βήματά της ξεκινά να καθορίζει η Φώφη Γεννηματά, μετά την θριαμβευτική εκλογή της στην ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.
«Βρέθηκε κόσμος χαμογελαστός στα γραφεία μας» έλεγαν επιτελείς της Φώφης Γεννηματά «αλλά πρέπει να πούμε σ' αυτόν τον κόσμο, τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Θέλει πολλή δουλειά» συμπληρώνουν. Οι πανηγυρισμοί αρχίζουν να κοπάζουν στην Χ. Τρικούπη και πλέον αρχίζουν οι προκλήσεις.
Ως προς τα εσωτερικά του νέου φορέα, η Φώφη Γεννηματά να επιδιώξει ραντεβού με όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων, τάσεων, κινήσεων και προσωπικότητες που συμμετέχουν στο εγχείρημα, προκειμένου να καθοριστεί κατ’ αρχήν η ημερομηνία του Συνεδρίου. Ο σχεδιασμός κατ’ αρχήν είναι για Μάρτιο-Απρίλιο αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις και τις συμφωνίες.
Στο συνέδριο αυτό θα εκλεγούν και τα όργανα τα οποία θα αποφασίζουν για την πορεία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Οπως έχει ξεκαθαρίσει τόσο η ίδια η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι θα παραμείνουν ως αυτόνομες κοινοβουλευτικές ομάδες μέχρι τις εκλογές. Θα συντονίζονται όμως από ένα ενιαίο κέντρο.
Στη Χ. Τρικούπη σκέφτονται το πώς θα δημιουργηθεί οργανωτικά το νέο σχήμα. Το πιθανότερο είναι να συμμετάσχουν οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων. Σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων (Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος, Παπανδρέου) αυτό είναι εύκολο να επιτευχθεί όπως φυσικά και για τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη. Κάποια φόρμουλα θα βρεθεί ώστε να μετάσχει και ο τρίτος στις εκλογές δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, όπως και οι Μανιάτης, Ραγκούσης. Ερώτημα είναι τι θα γίνει με Πόντα, Γάτσιο, Τζιώτη.
Οι μετεκλογικές συνεργασίες
Το επόμενο ερώτημα είναι οι μετεκλογικές συνεργασίες, το οποίο και θα αποτελέσει και βασικό θέμα του Συνεδρίου. Η Φώφη Γεννηματά θα εξακολουθήσει να τηρεί λογική ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Μια φράση που χρησιμοποίησε η Φώφη Γεννηματά σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα 104.6 δημιούργησε την εντύπωση ότι «κλείνει το μάτι» στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι «δεν έχει καμία σχέση με την Σοσιαλδημοκρατία, ούτε με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης δεν στηρίζουν τον κ. Τσίπρα αλλά την Ελλάδα». Για να προσθέσει: «Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, είναι επιλογή του να συγκυβερνά με μια ακροδεξιά απόφυση και να υλοποιεί τις πιο συντηρητικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που του επέβαλαν οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι των εταίρων, ακριβώς γιατί είχε πλήρη αδυναμία να διαπραγματευτεί σωστά με ένα τεκμηριωμένο σχέδιο».
Αυτή η φράση περί ακροδεξιάς απόφυσης (εννοούσε τους ΑΝΕΛ) ερμηνεύτηκε από αρκετούς ως έμμεσο κλείσιμο του ματιού για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στενοί της συνεργάτες επιμένουν: «Η Γεννηματά δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε με την ΝΔ, είναι απολύτως ειλικρινής σε αυτό». Οπως είναι σήμερα τα πράγματα, στόχος της Φ. Γεννηματά είναι πιθανότατα στις επόμενες εκλογές να επιδιώξει μια μίνιμουμ προγραμματική συμφωνία και με τα δύο κόμματα για να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση.
Ανδρουλάκης: Θα λειτουργώ με πολιτική αυτονομία
Από την πλευρά του, ο ηττημένος της Κυριακής, ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας και τις κινήσεις που προτίθεται ο ίδιος. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» 104,6 ξεκαθάρισε τη θέση του στο νέο φορέα. «Θα αγωνιστώ για να είναι πρωταγωνιστής η παράταξή μας. Οι συσχετισμοί θα καθοριστούν από τους συνιδρυτές που είναι οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες που ήρθαν και την πρώτη Κυριακή και τη δεύτερη και που προφανέστατα θα συμμετέχουν και στο ιδρυτικό συνέδριο. Αυτοί θα καθορίσουν τους συσχετισμούς».
Και έσπευσε να επισημάνει: «Δεσμεύομαι απέναντι σε όλους, ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσω, όπως σήμερα και σε όλη μου την πορεία, να λειτουργώ με πολιτική αυτονομία απέναντι στις συντεχνίες και τα συμφέροντα που χρεοκόπησαν την πατρίδα μας και που έκαναν μεγάλη ζημιά στην παράταξη».
Ερωτηθείς για το τι εννοεί πολιτική αυτονομία ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Εννοώ την έλλειψη επιρροής από τα συμφέροντα. Θα παίρνουμε τις αποφάσεις μας με θεσμικό τρόπο και με διαφάνεια, με εσωτερική δημοκρατία. Πρέπει να φτιάξουμε ένα σύγχρονο κόμμα. Που τα μέλη του θα έχουν ρόλο, λόγο, θα μπορούν να συμβάλλουν και να συνδιαμορφώσουν τις αποφάσεις. Αυτό πρέπει να είναι η δημοκρατική παράταξη τα επόμενα χρόνια κι αυτό θα είναι ο προσωπικός μου αγώνας».
Δεν θα φτιάξω «τάση»
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν δέχεται τον τίτλο του «νούμερο 2» και ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία τάσης. «Δεν διεκδικώ κανένα ρόλο ούτε αποδέχομαι το νούμερο δυο. Είχα πάντα την πολιτική μου αυτονομία, έλεγα την άποψή μου, συγκρούστηκα εντός κι εκτός του κόμματος και πιστεύω με τίμησαν οι προοδευτικοί πολίτες και την πρώτη Κυριακή και τη δεύτερη Κυριακή. Ετσι θα τους τιμήσω κι εγώ τα επόμενα χρόνια. Ο καθένας έχει δικαίωμα βάσει του καταστατικού που θα φτιαχτεί, να δημιουργήσει μια τάση. Εγώ προσωπικά δεν θα κάνω κάτι τέτοιο. Θα εκφράζομαι μέσα από τον πολιτικό μου λόγο και μέσα από την πολιτική μου παρουσία. Δεν έχω ανάγκη να κάνω κάποια τάση».
Ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πολιτικό όργανο που θα παίρνει τις αποφάσεις. «Οι αποφάσεις δεν θα είναι προϊόν του αρχηγού και της παρέας του. Θα είναι προϊόν μιας ευρύτερης συναίνεσης όλων των δυνάμεων, όλων των υποψηφίων κι ιδιαίτερα για το ρόλο που λέτε. Το ρόλο τον κατέκτησε ο καθένας με τα ποσοστά που πήρε την πρώτη Κυριακή. Υπάρχει λαϊκή ετυμηγορία, άρα προφανέστατα σε αυτή τη βάση πρέπει να υπάρχει μια σύνθεση για να υπάρχει ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο» είπε.
Προγραμματική συμφωνία, αλλιώς αντιπολίτευση
Τέλος, υπογράμμισε ότι εάν μετά τις εθνικές εκλογές η παράταξη πάρει ισχυρή λαϊκή εντολή, πρέπει να προκύψει προγραμματική συμφωνία. «Θα καλέσει όλα τα κόμματα κι όποιος συμφωνεί με τις ιεραρχήσεις της δημοκρατικής παράταξης, μπορεί να είναι όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, μέλος της συμμαχίας αυτής μιας συγκυβέρνησης, εάν μπορεί να βρεθεί τέτοια προγραμματική συμφωνία. Εάν δεν μπορεί, μπορούμε να μείνουμε στην αντιπολίτευση».