Έντονη ανησυχία για τη συμπεριφορά των Κοινοβουλίων, ειδικά στις χώρες του Βορρά, απέναντι στο νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, εκφράζουν ανοικτά πολλοί διεθνείς αναλυτές, «διαβάζοντας» πίσω από τις ολοένα και σκληρότερες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά και οικονομικών παραγόντων, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στη Φινλανδία και πολύ περισσότερο στην Ολλανδία.
Σύμφωνα με τη NOMURA, αυτή τη στιγμή η Ολλανδία φαίνεται ότι είναι η σοβαρότερη εστία κινδύνου, λόγω της αλλαγής του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών. Σύμφωνα με τους αναλυτές της NOMURA, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μ. Ρούτε είναι πολύ πιθανόν να μην μπορεί πλέον να στηριχθεί στην εύθραυστη υποστήριξη της κεντροδεξιάς για τη ψήφιση νέων σχεδίων διάσωσης και γι΄αυτόν το λόγο, οι Ολλανδοί και όχι οι Γερμανοί ίσως αποδειχθούν η μεγαλύτερη απειλή για μια συμφωνία στη Βόρεια Ευρώπη προς όφελος της Ελλάδας.
«Εάν οι Ολλανδοί στις 27 Φεβρουαρίου τα σπάσουν, τότε μας φαίνεται πολύ πιθανόν ότι και οι Φινλανδοί θα κάνουν το ίδιο. Μπορεί, δε, να ακολουθήσουν και άλλοι, συμπεριλαμβανομένων Γερμανών βουλευτών, στη συνδρομή των οποίων υπό άλλες συνθήκες θα εξαρτιόταν η Α. Μέρκελ» αναφέρει χαρακτηριστικά σε Έκθεση της η NOMURA, υπερτονίζοντας ότι αν και είναι πεποίθηση της πως τα Κοινοβούλια θα επικυρώσουν τις αποφάσεις για την Ελλάδα, έχει αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος «ατυχήματος» που θα έχει ως αποτέλεσμα την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Όσον αφορά, δε, στις πολιτικές εξελίξεις εντός της Ελλάδας, ο επενδυτικός Όμιλος κάνει εκτενή αναφορά στη κρίση των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, όπως επίσης στη σημαντική άνοδο των τριών αριστερών κομμάτων που φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι συγκεντρώνουν ποσοστά της τάξης του 12- 18%, προκαλώντας «εκνευρισμό» στους δανειστές που επιζητούν τη διασφάλιση των συμφωνιών για το νέο Μνημόνιο και το νέο δάνειο.
Θεωρώντας, δε, μάλλον παρακινδυνευμένη τη παράταση του βίου της Κυβέρνησης Παπαδήμου, αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ισχυρούς κραδασμούς και στη Ν.Δ. που θα "χρεωνόταν" την εφαρμογή των νέων μέτρων λιτότητας, η NOMURA χαρακτηρίζει καλή την ιδέα των εκλογών αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI, δηλαδή στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαίου. «Αυτό που είναι κρίσιμο, είναι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., τα κόμματα που εξακολουθούν να στηρίζουν τη Κυβέρνηση συνεργασίας, να μπορέσουν να σχηματίσουν ακόμα μια μεγάλη συμμαχία μετά τις εκλογές», αναφέρουν οι αναλυτές της NOMURA, υποστηρίζοντας ότι μια νεοεκλεγμένη συμμαχία Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να εφαρμόσει καλύτερα τα μέτρα του νέου Μνημονίου, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα μερικών μηνών...