Ο διαγωνισμός για της Μις Κόσμος 2017 πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας και δεν αποτελεί έκπληξη πως πολλές από τις διαγωνιζόμενες βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν selfies με τις αντιπάλους της.
Εντούτοις, όταν η Μις Ιράκ, Σάρα Εεντάν, δημοσίευσε μία selfie με την Μις Ισραήλ, Αντάρ Γκάντελσμαν, μπορεί να μην είχε συνειδητοποιήσει πόσο μικτές αντιδράσεις θα συγκέντρωνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Μις Ισραήλ μοιράστηκε μια παρόμοια φωτογραφία στο λογαριασμό της στο Instagram, αποκαλώντας την Μις Ιράκ «καταπληκτική» και η ανάρτησή της συγκέντρωσε πάνω από 3.000 likes.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Miss Universe Israel (@adar_gandelsman) στις Νοέ 13, 2017, 4:47μμ PST
Η Γκάντελσμαν ανάρτησε κι άλλες φωτογραφίες με διαγωνιζόμενες στην σελίδα της στο Facebook, ωστόσο, αυτή ήταν που εκνεύρισε πολύ κόσμο.
Η Έενταν, η οποία μεγάλωσε στο Ιράκ και μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να σπουδάσει μουσική, έγραψε στο λογαριασμό της στο Facebook πόσο μεγάλη τιμή αποτελεί γι’ αυτήν το γεγονός πως είναι η πρώτη γυναίκα εδώ και 45 χρόνια που εκπροσωπεί τη χώρα της στο διαγωνισμό.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράκ, η συγκεκριμένη φωτογραφία των δύο γυναικών «δεν ήταν για το γούστο όλων».
Κάποιοι στον αραβικό κόσμο που κατηγορούν το Ισραήλ για βιαιότητες αντέδρασαν υπερβολικά.
Ο Ασάαντ Αμπουκαλίλ, καθηγητής με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε: «Η βασίλισσα ομορφιάς του Ιράκ ποζάρει ευτυχισμένη δίπλα στη βασίλισσα ομορφιάς της κατοχής και της βιαιότητας».
Η Μις Ιράκ, Σάρα Έενταν
Την ίδια ώρα, ο Ιρακινός ακτιβιστής @Alaa τουίταρε: «Μια φωτογραφία ενός Άραβα ή μουσουλμάνου με έναν Ισραηλινό δεν αντανακλά συμφωνία με την πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ για εχθρότητα αναφορικά με τα ανθρώπινα και ειρηνικά ζητήματα».
Σε απάντηση στις επικρίσεις, η Εεντάν εξέδωσε ανακοίνωση στο Instagram, λέγοντας πως η Μις Ισραήλ την προσέγγισε για μια φωτογραφία και εξέφρασε την ελπίδα της για ειρήνη μεταξύ των δύο λαών. «Με ρώτησε αν θα μπορούσαμε να βγάλουμε μία φωτογραφία μαζί. Της είπα πως θα χαρώ να διαδώσουμε το μήνυμα. Ο στόχος της φωτογραφίας ήταν μια έκφραση ελπίδας για παγκόσμια ειρήνη».
Συνέχισε λέγοντας πως η φωτογραφία δεν γνώρισε τη υποστήριξη του Ισραήλ. «Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από όποιον θεώρησε πως η φωτογραφία ήταν προσβλητική για το παλαιστινιακό ζήτημα, καθώς δεν ήταν αυτός ο σκοπός της, ήταν απλώς μια έκκληση για ειρήνη και ελπίδα για λύση στην κρίση».
Ωστόσο, πίσω στο Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Οφιρ Γκέντελμαν, επαίνεσε τη φωτογραφία, αποκαλώντας την «μεγάλο μήνυμα ελπίδας για την περιοχή».