Ο Τοτό Ριίνα πέθανε την περασμένη νύχτα στην Πάρμα, στον τομέα του νοσοκομείου όπου μεταφέρονται οι κρατούμενοι.
Είχε γεννηθεί στο Κορλεόνε της Σικελίας, πριν από ογδόντα επτά χρόνια. Όλοι οι σχολιαστές συμφωνούν στη διαπίστωση ότι ο Τοτό Ριίνα ήταν ο πιο αδίστακτος αρχηγός της μαφίας που κατάφερε να συλλάβει η ιταλική δικαιοσύνη. Το ύψος του δεν ξεπερνούσε το ένα μέτρο και πενήντα οκτώ εκατοστά, αλλά όλοι, μέσα στην Κόζα Νόστρα, τον έτρεμαν και εκτελούσαν τις εντολές του.
Συνελήφθη το 1993 και θεωρείται ο εντολοδότης, μεταξύ των άλλων, των δολοφονιών των εισαγγελέων Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, μαζί με τους εννέα άνδρες της σωματοφυλακής τους, πριν από δεκαπέντε χρόνια. Πρόκειται για τους εισαγγελείς που μάχονταν με τεράστια δύναμη και θάρρος το μαφιόζικο παρακράτος. Στα δεκαεννιά του, ο αρχηγός της σικελικής μαφίας διέπραξε την πρώτη του δολοφονία, ενώ κατάφερε να παραμείνει φυγόδικος, επί είκοσι τρία χρόνια. Το κύριο ερώτημα στο οποίο δεν έχει μπορέσει ακόμη να δοθεί απάντηση, είναι αν υπήρξε όντως, στη δεκαετία του ενενήντα, μια διαπραγμάτευση του οργανωμένου εγκλήματος με το ιταλικό κράτος, και ποιον ακριβώς ρόλο έπαιξε ο Ριίνα. Μια διαπραγμάτευση με στόχο, ουσιαστικά, τη μείωση των ποινών για κάποιους «επιφανείς μαφιόζους» και, σε αντάλλαγμα, τον τερματισμό των βομβιστικών επιθέσεων που η Κόζα Νόστρα είχε οργανώσει σε πόλεις όπως το Μιλάνο, τη Φλωρεντία και τη Ρώμη.
Στην αρχή της σταδιοδρομίας του στον χώρο της μαφιόζικης παρανομίας, ο πρώην αρχινονός κέρδισε μεγάλα χρηματικά ποσά με απαγωγές επιχειρηματιών. Πριν από λίγα χρόνια, μέσα από τη φυλακή, παινευόταν για το ότι κανένας δεν ήταν σε θέση, ουσιαστικά, να τον αντικαταστήσει. Τα είκοσι έξι φορές ισόβια στα οποία είχε καταδικασθεί, δεν είχαν μειώσει την ισχύ του, διότι το σημαντικό, για τους υπόλοιπους μαφιόζους, ήταν ότι δεν είχε παραδεχθεί ποτέ του καμία από τις τρομερές ευθύνες του. Μένοντας βουβός μπροστά στους εισαγγελείς που του ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες και κίνητρα, που αφορούσαν πάνω από εκατό δολοφονίες και εκτελέσεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ