Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας διακόπηκαν και θα επαναληφθούν σήμερα το μεσημέρι, κατά συγκλίνουσες πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, οι αντιπροσωπείες των τριών κομμάτων αποφάσισαν να διακόψουν τις συνομιλίες για αρκετές ώρες αφού δεν κατάφεραν να επιτύχουν πρόοδο κατά τη διάρκεια αυτού που θεωρητικά επρόκειτο να είναι το τελευταίο βράδυ των διαπραγματεύσεων.
Στις συνομιλίες επικρατούσε δυσθυμία το βράδυ της Πέμπτης με στελέχη των κομμάτων να επιρρίπτουν τις ευθύνες στους ομολόγους τους για την καθυστέρηση.
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε ορίσει προθεσμία ως τη 16η Νοεμβρίου για την ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών, συναίνεσε να παραταθούν. Οι διαπραγματευτές των κομμάτων θα επιστρέψουν στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) για να συνεχίσουν την προσπάθεια να συγκροτηθεί ο συνασπισμός.
«Θα συνεχίσουμε το μεσημέρι», είπε ο Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο διαπραγματευτής των Πρασίνων και πρωθυπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.
Εξερχόμενος από τις μαραθώνιες συνομιλίες που διακόπηκαν λίγο μετά τις 04:00 το πρωί (05:00 ώρα Ελλάδας), ένα από τα εξέχοντα στελέχη των συντηρητικών, ο Φόλκερ Κάουντερ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο.
Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας θα συνεχιστούν και το Σάββατο αν χρειαστεί, δήλωσε νωρίς την Παρασκευή ο Πέτερ Τάουμπερ, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ. «Πιστεύουμε ακόμη ότι αξίζει τον κόπο να δουλέψουμε γι' αυτό με όλη μας την ενέργεια», τόνισε ο Τάουμπερ σε δημοσιογράφους έπειτα από μια μαραθώνια συζήτηση, αφού οι ομάδες των διαπραγματευτών των κομμάτων αποχώρησαν. «Από την άλλη, προφανώς και είναι δύσκολο».
Εάν δεν εξευρεθούν συμβιβασμοί για τις εναπομείνασες διαφορές, υπάρχει ενδεχόμενο να προκηρυχθούν νέες, πρόωρες εκλογές. Αν αντιθέτως καταλήξουν εντέλει σε συμφωνία το Σαββατοκύριακο, τα τέσσερα κόμματα που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση θα αρχίσουν να καταρτίζουν το «συμβόλαιο του συνασπισμού», το πολιτικό πρόγραμμα της τέταρτης κυβέρνησης υπό την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα πρέπει να σχηματιστεί έως το αργότερο τα Χριστούγεννα.
«Πάμε στην παράταση», είπε χαρακτηριστικά ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ.
Εφικτή θεωρεί την επίτευξη συμφωνίας ο Κρίστιαν Λίντνερ
Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ο επικεφαλής του φίλα προσκείμενου στις επιχειρήσεις κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες για τη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία θα συνεχιστούν αργότερα σήμερα και πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος πως οι εναπομείνασες διαφορές των πλευρών θα ξεπεραστούν.
Ο Λίντνερ είπε σε δημοσιογράφους ότι σημειώθηκε πρόοδος σε πολλά θέματα, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιες διαφορές όσον αφορά το κλίμα και τη μετανάστευση.
«Αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τις επόμενες ημέρες για να ξεπεράσουμε τις διαφορές που απομένουν. Ένα τόσο ιστορικό σχέδιο (...) δεν πρέπει να αποτύχει διότι δεν βρήκαμε μερικές ώρες», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του FDP.
Der Spiegel: Κανένας δεν θέλει νέες εκλογές
Η Άνγκελα Μέρκελ αποχώρησε από το κτίριο όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις περί τις 04:45 (05:45 ώρα Ελλάδας) χωρίς να κάνει καμιά δήλωση.
Η Μέρκελ είχε ορίσει τη 16η Νοεμβρίου ως την προθεσμία για τον τερματισμό των λεγόμενων διερευνητικών συνομιλιών, σχεδόν δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες δεν προέκυψε καθαρός νικητής με μεγάλη πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ.
Εδώ και σχεδόν έναν μήνα, οι συντηρητικοί (CDU/CSU), το FDP και οι οικολόγοι, κόμματα με θέσεις που απέχουν πολύ, διεξάγουν συνομιλίες, στις οποίες έχουν υπάρξει αρκετές διαφωνίες, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Η εφημερίδα Bild σχολίασε ότι για την καγκελάριο Μέρκελ, το διακύβευμα «δεν είναι απλά η επόμενη εντολή της» αλλά «η συνέχιση της πολιτικής της καριέρας», ενώ το περιοδικό Der Spiegel υπενθύμισε ότι «κανένας δεν θέλει» νέες εκλογές, καθώς εάν προκηρύσσονταν τέτοιες θα υπήρχε κίνδυνος να επωφεληθεί πάνω από όλους το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).