Αμεση αποζημίωση των πληγέντων για τις ζημιές στις οικίες αλλά και στις επιχειρήσεις τους επιδιώκει να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο η ελληνική πραγματικότητα και η γραφειοκρατία δυσχεραίνουν την αμεσότητα.
Στη σύσκεψη που έγινε στην έδρα της Περιφέρειας Αττικής στην Ελευσίνα, ο κ.Τσίπρας ζήτησε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό οι καταγραφές σε υλικές ζημιές, έτσι ώστε Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο να έχουν μια σαφή εικόνα του αριθμού των πληγέντων και του οικονομικού μεγέθους των υλικών ζημιών.
Μόνο τότε η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να υπολογίσει ποιο θα είναι το ύψος της χρηματικής αποζημίωσης που μπορεί να χορηγήσει σε κάθε πολίτη ο οποίος υπέστη ζημιές.
Η εντολή είναι ως την ερχόμενη Δευτέρα να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή, ωστόσο η διαδικασία για τις αποζημιώσεις είναι περίπλοκη, αφού η αρμοδιότητα για την καταβολή τους εμπίπτει άλλοτε στο κράτος, άλλοτε στην περιφέρεια και άλλοτε στους δήμους, ανάλογα με το είδος της ζημίας. Όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι στον πρωθυπουργό ήδη υπάρχουν εκκρεμείς αποζημιώσεις που δεν έχουν καταβληθεί για ζημιές από την περίοδο του 2014! Η απάντηση στο «γιατί» συνέβη κάτι τέτοιο είναι η «γραφεικοκρατία»!
Με αυτά τα δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να τελειώσουν οι καταγραφές άμεσα και ακολούθως να είναι ενιαία η διαδικασία για απαίτηση αποζημίωσης, για όλες τις εκδοχές.
Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει ένα κεντρικό σχέδιο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με τη συνεργασία όλων των αρχών που απαιτείται, προκειμένου στην επόμενη δύσκολη κατάσταση να είναι αμεσότερη και πάγια η διαδικασία αντίδρασης της κρατικής μηχανής. Για την ώρα θεωρείται βέβαιο ότι θα βάλει το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σήμερα στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στη Σουηδία, ενώ την ίδια ώρα αναζητά πόρους από τους οποίους θα μπορέσει η Πολιτεία να αποζημιώσει τους πληγέντες, άμεσα.
Ανακοινώσεις για την «Fast-track» διαδικασία θα έρθουν από Δευτέρα και πιθανότατα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα