«Από την πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε γρήγορα και συντονισμένα. Η πυροσβεστική αντέδρασε σωστά και έκανε σωστή αναγνώριση των προβλημάτων της περιοχής», ανέφερε μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση ο αναπλ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.
«Το πρώτο που μας ενδιέφερε ήταν να σωθούν οι άνθρωποι, να μειωθούν όσο το δυνατόν οι απώλειες και σε δεύτερο επίπεδο να ανοίξουν οι δρόμοι κυρίως προς το Θριάσιο νοσοκομείο και κεντρικά σημεία. Στη συνέχεια άρχισε η προσπάθεια της αναζήτησης ατόμων και τελευταίο βέβαια το θέμα των περιουσιών», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται τώρα είπε πως «δυστυχώς η κακοκαιρία συνεχίζεται και μέχρι το Σάββατο οπότε και θα αρχίσει η αποκλιμάκωση, έχουμε διασπείρει στην περιοχή 150 πυροσβέστες με 56 συνεργεία, οι οποίοι ενεργούν σε συνεχή βάση. Οι οδηγίες που δίνουμε είναι να μην κυκλοφορούν οι κάτοικοι άσκοπα στην περιοχή και να μην γίνονται κινήσεις οχημάτων σε ορεινές απομονωμένες περιοχές, και να καλούν την Πυροσβεστική όποτε έχουν ανάγκη. Για το σκοπό αυτό άλλωστε θα δουλεύει σε 24ωρη βάση και το συντονιστικό κέντρο που έχει δημιουργηθεί στην Ελευσίνα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις αιτίες τις τραγωδίας ο κ. Τόσκας τις απέδωσε σε δυο παράγοντες. Στην κλιματική αλλαγή και τον μεγάλο όγκο της βροχής που έπεσε σε μικρό χρονικό διάστημα και σε αμέλειες και ζημιές που έχουν μεταπολεμικά στο φυσικό περιβάλλον. Με την οικοπεδοποίηση των ρεμάτων και την άναρχη δόμηση έχουν κλείσει τα περισσότερα ρέματα στην Αττική και το νερό δεν πρόκειται να σταματήσει εάν δεν βρει διέξοδο. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα μεγάλο σχέδιο το οποίο θα αντιμετωπίσει τους πιθανούς κινδύνους. Αυτό θέλει χρόνο, και η άμεση προτεραιότητα αυτές τις μέρες, είναι να σωθούν οι άνθρωποι.
Σχετικά με το εάν υπάρχουν ευθύνες των κυβερνήσεων ή των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε αυτή και άλλες καταστροφές όπως ήταν ο σεισμός της Μυτιλήνης και οι φωτιές του καλοκαιριού με σύστημα και καλή οργάνωση πρόσθεσε όμως ότι αυτά δεν αρκούν, χρειάζεται διαχρονική αντιμετώπιση η οποία όμως δεν υπήρχε τόσα χρόνια.
«Εκεί, έχουν ευθύνη και οι κυβερνήσεις και η τοπική αυτοδιοίκηση γιατί δεν έδωσαν προτεραιότητα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που τώρα εκδικείται», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά την καταγραφή των ζημιών, τόνισε ότι έχει ήδη αρχίσει και επισήμανε ότι έχουν δοθεί κατευθύνσεις από τον πρωθυπουργό να επιταχυνθεί η διαδικασία της καταγραφής ενώ πρόσθεσε ότι μεταξύ των άλλων καταστροφών, υπάρχει και μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων που ανήκει σε εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονταν στις πάρα πολλές βιομηχανίες και τους αποθηκευτικούς χώρους κατά μήκος της κύριας οδού που πάει από την Μάνδρα στα Βίλια.
«Η καταστροφή προήλθε από το μεγάλο όγκο νερού που έπεσε στο όρος Πατέρας και στη λοφώδη περιοχή μεταξύ Βιλίων και Μάνδρας, έτσι ο δρόμος που συνδέει τη Μάνδρα με τα Βίλια έγινε μια χοάνη. Ο δρόμος αυτός, παλιά ήταν χαράδρα και μετά έγινε δρόμος. Το νερό πέρασε από μέσα και με πολύ μεγάλη ταχύτητα και ορμή έπεσε πάνω στη βιομηχανική περιοχή και σε κατοικίες της Μάνδρας και της Νέας Περάμου» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Ερωτηθείς τέλος για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ενόψει της αυριανής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο κ. Τόσκας, είπε ότι έχουν ληφθεί ενισχυμένα μέτρα, «προκειμένου να μην εκμεταλλευτούν κάποιοι την επέτειο, που είναι επέτειος για την Δημοκρατία» «Κανείς» τόνισε «δεν έχει το δικαίωμα να παριστάνει τον πορτιέρη των χώρων του αγώνα, ούτε να μονοπωλεί αυτούς τους αγώνες που εκφράζουν το σύνολο των δημοκρατικών ανθρώπων που αγωνίστηκαν εκείνη την περίοδο σε κάθε περίοδο σε κάθε τόπο και σήμερα, και κανείς δεν έχει δικαίωμα να εμποδίζει να τιμηθούν οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν και έδωσαν το αίμα τους. Να βάλουν στην άκρη της αντιλήψεις τους για μονοπώλιο των αγώνων γιατί μόνο με μαζικούς αγώνες τιμάται η Δημοκρατία», κατέληξε ο ανπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ