Ήταν κοινό μυστικό εδώ και χρόνια στη Ζιμπάμπουε ότι ο Έμερσον Μνανγκαγκουά ήθελε να διαδεχθεί τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε στην προεδρία.
Κι ο τελευταίος έπαιζε επί χρόνια με τις φιλοδοξίες του στενού του συνεργάτη προωθώντας τον από κομματικά πόστα σε κυβερνητικά αξιώματα, μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να τον καθαιρέσει κατηγορώντας τον δημοσίως για «προδοσία», προκειμένου να ανοίξει το δρόμο προς το ύπατο αξίωμα για τη γυναίκα του. Η φιλόδοξη Γκρέις, που είχε εμπλακεί στη διαπάλη εξουσίας με τον Μναναγκουά, τον χαρακτήρισε «φίδι, που πρέπει να το χτυπήσεις στο κεφάλι».
Δύο άσπονδοι εχθροί: η Γκρέις Μουγκάμπε και ο Έμερσον Μναναγκουά
Αλλά ο 75χρονος πολιτικός, που είχε πρόσφατα επιβιώσει μιας απόπειρας δολοφονίας με δηλητηριασμένο παγωτό από την εταιρεία γαλακτομικών της Γκρέις Μουγκάμπε, έλεγε στους συμμάχους του μετά την αποπομπή του από την αντιπροεδρία ότι θα επιστρέψει σύντομα και όλα θα «τακτοποιηθούν». Και με τη χθεσινή επέμβαση των υποστηρικτών του στο στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας φαίνεται ότι η πλάστιγγα έγειρε προς το μέρος του επονομαζόμενου «Κροκόδειλου».
Όσοι ελπίζουν, ωστόσο, ότι με την ανάρρηση του Έμερσον Μναναγκουά στην προεδρία θα σταματήσει η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ζιμπάμπουε ίσως πλανώνται, αφού οι επικριτές του κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που έχει τα χέρια του βουτηγμένα στο αίμα - έναν άνθρωπο τόσο βίαιο, που ήταν ένας από τους ελάχιστους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που κυκλοφορούσαν χωρίς ασφάλεια στη χώρα.
Ο Μναναγκουά είχε συμμετάσχει ενεργά τη δεκαετία του 1970 στον αγώνα της ανεξαρτησίας από το ρατσιστικό, αποικιοκρατικό καθεστώς του Ίαν Σμιθ στην τότε Ροδεσία και προβιβάστηκε σε αρχικατάσκοπο της χώρας στη διάρκεια του πολύνεκρου εμφυλίου πολέμου τη δεκαετία του 1980, όταν με τη βοήθεια της διαβόητης Πέμπτης Ταξιαρχίας, που είχε εκπαιδευτεί στη Βόρεια Κορέα, εξαπέλυσε ένα πογκρόμ διώξεων κατά αντιφρονούντων. Ο ίδιος αρνήθηκε τότε ότι έπαιξε οποιονδήποτε ρόλο στην αιματοχυσία επιρρίπτοντας στο στρατό την ευθύνη.
Γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου του 1942 φοίτησε σε σχολεία της πατρίδας του προτού η οικογένειά του μετακομίσει στη γειτονική Ζάμπια. Ο παππούς του ήταν φύλαρχος κι ο πατέρας του ένας πολιτικός αγκιτάτορας που καλούσε τους ντόπιους να ξεσηκωθούν κατά του αποικιοκρατικού καθεστώτος που καταπατούσε τα δικαιώματά τους.
O Έμερσον Μναναγκουά και ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε -αντιπρόεδρος και πρόεδρος αντίστοιχα τότε της Ζιμπάμπουε- σε μια φωτογρφία του 2014
Έχοντας σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ο Μναναγκουά συνδέθηκε με τον Μουγκάμπε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και λίγο μετά τη συγκρότηση του ZANU-PF, του νυν κυβερνώντος κόμματος της Ζιμπάμπουε, στάλθηκε στην κομμουνιστική Κίνα για να λάβει στρατιωτική εκπαίδευση.
Κέρδισε το παρατσούκλι «Κροκόδειλος» όταν επιστρέφοντας στην πατρίδα του ηγήθηκε αποσπάσματος μαχητών με την επωνυμία «Ομάδα Κροκοδείλων», το οποίο ανατίναξε ένα τρένο στη διάρκεια του ένοπλου αγώνα κατά του καθεστώτος του Ίαν Σμιθ. Λόγω της δράσης του συνελήφθη το 1965. Απέφυγε την εκτέλεση επειδή ήταν κάτω των 21, αλλά καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη. Μετά την απέλασή του στη Ζάμπια σπούδασε Νομική και στα τέλη της δεκαετίας του 1970 έγινε ανώτερο στέλεχος του ZANU-PF.
Όταν η Ζιμπάμπουε απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1980 ο πρωθυπουργός Μουγκάμπε τον διόρισε επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας. Κι επτά χρόνια αργότερα τον προβίβασε σε υπουργό Δικαιοσύνης.
Η αφοσίωσή του στον Μουγκάμπε επιβραβεύτηκε το 2000 όταν ο πρόεδρος της χώρας τον διόρισε πρόεδρο της Βουλής, μολονότι δεν είχε εκλεγεί βουλευτής.
Ο Έμερσον Μναναγκουά σε μια φωτογραφία του 2002
Ο Μναναγκουά ξεπλήρωσε το «χρέος» του στις προεδρικές εκλογές του 2008, όταν βοήθησε τον Μουγκάμπε να επανεκλεγεί, μολονότι ο αντίπαλός του Μόργγκαν Τσβανγκιράι είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο. Εκατοντάδες οπαδοί του Τσβανγκιράι έχασαν τότε τις ζωές σ’ ένα κύμα πολιτικής βίας, που αποδόθηκε στο καθεστώς Μουγκάμπε αναγκάζοντας τον Τσβανγκιράι να αποχωρήσει από την κούρσα.
Ο Μναναγκουά ανέλαβε τότε το υπουργείο Άμυνας και το 2013 ο Μουγκάμπε τον προβίβασε στη θέση του αντιπροέδρου.
Αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο, που διέρρευσε η WikiLeaks το 2008, ανέφερε ότι ο Μναναγκουά είχε συγκεντρώσει τεράστια περιουσία στη διάρκεια της επέμβασης των δυνάμεων της Ζιμπάμπουε στην πλούσια σε διαμάντια και κοιτάσματα χρυσού Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό το 1998.
Ο «Κροκόδειλος» είχε πει κάποτε ότι είχε εκπαιδευτεί «να καταστρέφει και να σκοτώνει», αλλά αργότερα υποστήριξε ότι είναι ένας «αναγεννημένος Χριστιανός».
Στο κόμμα του, ωστόσο, δεν είναι και τόσο αγαπητός. «Είναι πολύ σκληρός άνθρωπος, πολύ ωμός», δήλωσε ένας βετεράνος του πολέμου ανεξαρτησίας της Ζιμπάμπουε, που συνεργάστηκε μαζί του επί πολλά χρόνια. Ένας άλλος αξιωματούχος του ZANU-PF όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές του Μνανγκαγκουά απάντησε χαρακτηριστικά: «Θεωρείτε κακό τον Μουγκάμπε. Σκεφθήκατε, όμως, ότι αυτός που θα τον διαδεχθεί μπορεί να είναι ακόμη χειρότερος;»