Θετική ήταν η πρόσκληση της Ελλάδας στους διεθνείς επενδυτές για ανταλλαγή ομολόγων.
«Όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν επιστροφή στην ανάπτυξη, μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης ή μηδενικής ανάπτυξης και αναδιάταξη των δημοσίων οικονομικών», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σχολιάζοντας το νέο εγχείρημα της Ελλάδας, η οποία στο πλαίσιο ενός Swap καλεί τους ομολογιούχους να ανταλλάξουν 20 ομόλογα με ωρίμανση μεταξύ του 2023-2042 με πέντε νέους τίτλους, με λήξεις από 5 ως 25 έτη.
Τα 20 ομόλογα, τα οποία αφορά η ανταλλαγή, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου το κάθε ένα, είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI και το νέο εγχείρημα με το swap «θα καταστήσει τις νέες υποχρεώσεις πολύ ευκολότερα διαχειρίσιμες και θα επιφέρει βελτίωση της ρευστότητας», δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
Η γαλλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές τον Ιούλιο, με το επιτόκιο που επετεύχθη να είναι ελαφρώς χαμηλότερο από εκείνο που είχε επιτευχθεί κατά την προηγούμενη έξοδο στις αγορές, τον Απρίλιο του 2014 όταν τη διακυβέρνηση κατείχε ο συνασπισμός δεξιών-σοσιαλιστών, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.
Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι η χώρα από το 2010 ζει με τη βοήθεια του διεθνούς δανεισμού με αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας και απορρύθμισης που οδήγησαν σε μεγάλη μείωση του ΑΕΠ της χώρας και εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας σε επίπεδο ρεκόρ μέσα στην ευρωζώνη.
«Το τρίτο δανειακό πρόγραμμα, που υπεγράφη από τον κ. Τσίπρα ολοκληρώνεται τον προσεχή Αύγουστο. Σε εκείνη την ημερομηνία η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ικανή να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές».
Η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos δημοσιεύει επίσης δήλωση του οικονομολόγου της BNP Paribas Στέλιου Μανέτα, ο οποίος εκτιμά ότι «αυτό το εγχείρημα (του swap) δεν θα μεταβάλει σημαντικά τις λήξεις ή το ελληνικό χρέος, αλλά συμβάλει στην επιστροφή στην κανονικότητα προτείνοντας στους επενδυτές την αντικατάσταση των τίτλων που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης έναντι άλλων με μεγαλύτερη ρευστότητα και πιο εύκολων να ανταλλαγούν στην αγορά».
«Τα νέα ομόλογα θα είναι πιο εύκολα να ρευστοποιηθούν και να πουληθούν και έτσι θα είναι επίσης ελκυστικότερα για τους μεγάλους επενδυτές», γράφουν οι New York Times.
«Η Ελλάδα απηύθυνε πρόσκληση στους ιδιότητες επενδυτές για ανταλλαγή 20 μικρών εκδόσεων ομολόγων με 5 νέες με μεγαλύτερες περιόδους ωρίμανσης, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα πριν την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
Τα αρχικά ομόλογα είχαν εκδοθεί μετά την αναδιάρθρωση του χρέους το 2012, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους ιδιώτες επενδυτές. Τα νέα ομόλογα θα είναι πιο εύκολα να ρευστοποιηθούν και να πουληθούν και έτσι θα είναι επίσης ελκυστικότερα για τους μεγάλους επενδυτές της Wall Street Journal, όπως η Pimco και η Franklin Templeton. Η προθεσμία που έχει ορισθεί από την ελληνική κυβέρνηση για τις προσφορές για τα νέα ομόλογα εκπνέει στις 28 Νοεμβρίου.
Από την πλευρά τους οι Financial Times τονίζουν ότι η Ελλάδα ξεκίνησε τη διαδικασία για την ανταλλαγή ομολόγων ώστε να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά πριν την προσδοκώμενη έξοδο από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Η ανταλλαγή συνιστά ένα επιπλέον βήμα στην κατεύθυνση της επανέναρξης των κανονικών χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων στις διεθνείς αγορές ομολόγων μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών.
«Στόχος είναι η δημιουργία ενός αποθέματος χρηματοδότησης (…) επαρκούς για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους ως τα μέσα του 2019», δήλωσε άλλος αξιωματούχος. Αν οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές, η Ελλάδα θα επιδιώξει να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια το 2018, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.