Θετικά μηνύματα και αισιοδοξία για την έγκριση της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα κυριαρχούν στις δηλώσεις των Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φρανσουά Μπαρουέν και Αμαντέου Αλταφάζ.
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντική προσπάθεια εξέφρασε από τις Βρυξέλλες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Eurogroup.
Η κυρία Λαγκάρντ επεσήμανε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το έργο της, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θα κάνει και αυτό από την πλευρά του τη δουλειά που του αναλογεί.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι τα ποσά με τα οποία θα συνεισφέρει κάθε χώρα-μέλος στο ελληνικό πακέτο δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν είναι στην πρόθεση ουδενός να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ».
Την αισιοδοξία του για την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης για την Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι αναζητείται μια λύση που θα είναι βιώσιμη, ικανή να ξαναβάλει την Ελλάδα σε ορθή τροχιά μακροπρόθεσμα».
Ο κ.Σόιμπλε απαρίθμησε, παράλληλα, «πολλές λεπτομέρειες που θα πρέπει ακόμη να συζητηθούν», κυρίως όσον αφορά την ιδιωτική πτυχή της βοήθειας, το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, την παρακολούθηση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ή ακόμη τη συμβολή του ΔΝΤ στη βοήθεια.
Όσον αφορά τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός δεσμευμένου λογαριασμού που θα αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του χρέους, όπως πρότειναν η Γερμανία και η Γαλλία, υπάρχει "κατ' αρχήν συναίνεση", δήλωσε επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την Ελλάδα», επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, προσερχόμενος στο συμβούλιο Eurogroup.
Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα γνωρίζει τί πρέπει να κάνει και οι εταίροι της γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν επίσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης.
«Το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλες τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης» επεσήμανε από τις Βρυξέλλες και ο Αμαντέου Αλταφάζ, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν. Ερωτηθείς, εξάλλου, αν και κατά πόσο έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις για την έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα από το αποψινό Eurogroup, ο Αλταφάζ παρέπεμψε στην συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει μετά το πέρας των εργασιών των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Ειδικότερα, σε ερώτηση, αν είναι ξεκάθαρο από πού θα περικοπούν τα 325 εκατ. ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εξηγήσουν πώς θα καλύψουν το κενό που παρουσιάζεται στον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012, υπενθυμίζοντας ότι το κενό για το 2012 ήταν της τάξεως των 3 δισ.ευρώ.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, καθοριστικής σημασίας ήταν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των οικονομικών εμπειρογνωμόνων των χωρών της ευρωζώνης, η συζήτηση για τους τρόπους πρόσθετης συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI) ώστε να επιτευχθεί ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ κοντά στο 120% το 2020. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φάνηκε να επιτυγχάνεται συμφωνία στη μείωση του επιτοκίου του αρχικού δανείου (GLF), και στη συμμετοχή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των εθνικών κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα στο PSI. Αντιθέτως, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με την μεταφορά στη Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιό της, ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Επιπλέον, το ενδεχόμενο μεγαλύτερης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI, κυρίως μέσω της διαχείρισης των δεδουλευμένων τόκων του χρέους, εξακολουθεί να συζητείται και σε απευθείας επαφή με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο IIF, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλες.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το λεγόμενο «δεσμευμένο» ή «ειδικό λογαριασμό», μέσω του οποίου η Ελλάδα θα εξυπηρετεί κανονικά το εξωτερικό της χρέος, ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η χθεσινοβραδυνή συζήτηση στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων εξελίχθηκε ικανοποιητικά καθώς αφαιρέθηκαν πολλά προβληματικά και ανεφάρμοστα στοιχεία, ενώ η αντιπρόταση που έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να θεωρείται πιο ρεαλιστική και λειτουργική. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο κρίσιμο αυτό θέμα το ΔΝΤ φάνηκε να συμπλέει με την ελληνική πλευρά.