Θεομηνία στη Δυτ. Αττική: Αποζημιώσεις με μοντέλο «Ηλείας του 2007» εξετάζει η κυβέρνηση - iefimerida.gr

Θεομηνία στη Δυτ. Αττική: Αποζημιώσεις με μοντέλο «Ηλείας του 2007» εξετάζει η κυβέρνηση

Φωτογραφία: Intime
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εξέλιξη του καιρού και η ακριβής εικόνα της καταστροφής που προκάλεσε η θεομηνία στη Δυτική Αττική, είναι οι δύο παράμετροι που θα καθορίσουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς ως προς την αποκατάσταση των ζημιών και τη στήριξη των πληγέντων τις επόμενες ημέρες.

Όσο τα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται -με βάση τις προγνώσεις της ΕΜΥ- σε εξέλιξη, με κίνδυνο να έχουμε νέες ζημιές, τελικές αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν.

Ωστόσο -σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida- ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε γενναία στήριξη όσων υπέστησαν ζημιές στο σπίτι ή την επαγγελματική τους στέγη, ακολουθώντας το μοντέλο αποζημιώσεων που υιοθετήθηκε για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, αποφεύγοντας όμως και τα παρατράγουδα εκείνης της μεθόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται όλοι οι πιθανοί τρόποι οικονομικής στήριξης, ενώ ήδη από χτες ο Δημήτρης Παπαδημούλης με κατεπείγουσα επιστολή ζήτησε από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη βοήθεια και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δια της κινητοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολίτες της και να τους παρασχεθούν οι απαραίτητες υποστηρικτικές υποδομές» ανέφερε στην επιστολή του ο ευρωβουλευτής, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ήδη αναθέσει στους συνεργάτες του τη σύνταξη προτάσεων για τον τρόπο και το ύψος της αποζημίωσης, που είναι πιθανό να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα (που θα υπάρχει και σαφής εικόνα για το εύρος της καταστροφής) κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα.

Η ένταση των προσπαθειών τώρα στοχεύει στον περιορισμό των απωλειών γι αυτό και στην κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση και διαρκή επικοινωνία της ΓΓΠΣ με την ΕΜΥ, ώστε να είναι ενημερωμένοι άπαντες για το πού και για το πότε θα χτυπήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο από τις αρχές εκφράζονται φόβοι ότι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές μπορεί να διευρυνθούν καθώς ακόμα παραμένουν υπόγεια πλημμυρισμένα όπως και χώροι που έχουν καλυφθεί από τόνους λάσπης και είναι πιθανό εκεί να έχουν επίσης εγκλωβιστεί άτομα.

Ως προς την αναζήτηση των ευθυνών ήδη νομικά κινήθηκε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου που συμμετείχε στην κυβερνητική σύσκεψη, ενώ σε κυβερνητικά στελέχη υπάρχει η βεβαιότητα (που υπάρχει σε αρκετούς άλλους) ότι τα μπαζωμένα και κλειστά ρέματα ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν υπήρξε ομαλότερη απορροή των ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα τις πλημμύρες που κόστισαν τόσες χαμένες ανθρώπινες ζωές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ