Στα χέρια του στρατού της Ζιμπάμπουε βρίσκεται ο πρόεδρος της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε σε μια «αναίμακτη» μετάβαση εξουσίας καθώς επέστρεψε στη χώρα από τη Νότιο Αφρική ο αντιπρόεδρος Έμερσον Μνανγκαγκουά.
Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε κυβέρνησε τη Ζιμπάμπουε από το 1980
Το τέλος της εξουσίας του Μουγκάμπε, που κυβερνούσε από το 1980, φαίνεται ότι σήμανε τις πρώτες πρωινές ώρες όταν άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα μπλόκαραν τους δρόμους έξω από τη βουλή στην πρωτεύουσα Χαράρε και ανώτεροι αξιωματικοί απηύθυναν από τηλεοράσεως διάγγελμα στο λαό.
O πρώην αντιπρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκαγκουά επέστρεψε στη χώρα από την εξορία
Ο 75χρονος πρώην αντιπρόεδρος Έμερσον Μνανγκαγκουά, βετεράνος του πολέμου ανεξαρτησίας της χώρας τη δεκαετία του 1970, τον οποίο είχε αποπέμψει ο Μουγκάμπε προκειμένου να ανοίξει στη γυναίκα του, την 52χρονη Γκρέις, το δρόμο για τη διαδοχή του στην προεδρία επέστρεψε από την εξορία. Ο Μνανγκαγκουά, έχει την αμέριστη στήριξη του στρατού.
Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε και η γυναίκα του, Γκρέις
Αναφορικά με την τύχη του 93χρονου προέδρου ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα είπε ότι μίλησε με τον Μουγκάμπε, ο οποίος του έδωσε να καταλάβει ότι «τελεί υπό περιορισμό στο σπίτι του, αλλά είπε ότι είναι καλά.»
Διέφυγε στη Ναμίμπια η Γκρέις Μουγκάμπε;
Στο μεταξύ ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Έντι Κρος, είπε στο BBC ότι η γυναίκα του Μουγκάμπε, Γκρέις διέφυγε στη Ναμίμπια, αφού της επέτρεψε ο στρατός χθες βράδυ να φύγει από τη χώρα. Τον ισχυρισμό επανέλαβε και ο Νικ Μανγκουάνα, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF, αλλά προς το παρόν ο στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία.
Χθες βράδυ δυνάμεις του στρατού εισέβαλαν στα στούντιο της κρατικής τηλεόρασης "ZBC" για να ανακοινώσουν ότι η «στοχευμένη» επιχείρησή ους έχει σκοπό την απομάκρυνση «κακοποιών στοιχείων» στο περιβάλλον και την κυβέρνηση του Μουγκάμπε, εν μέσω φόβων για πραξικόπημα μετά τις αναφορές για εκρήξεις και πυρά στην πρωτεύουσα.
Σε ανακοίνωσή του οι στρατός υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για «κατάληξη της εξουσίας» κι ότι ο Μουγκάμπε είναι ασφαλής.
Παράλληλα συνέλαβαν τον υπουργό Οικονομικών, Ιγκνέσιους Τσόμπο, ένα από τα ηγετικά στελέχη της λεγόμενης τάσης «G40» στο κυβερνών κόμμα ZANU-PF, της οποίας επικεφαλής είναι η σύζυγος του Μουγκάμπε, Γκρέις.
«Μολις ολοκληρώσουμε την αποστολή μας αναμένουμε την επιστροφή της κατάστασης στην ομαλότητα», ανέφερε η ανακοίνωση.
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ζιμπάμπουε, Κονσταντίνο Τσιγουένγκα
Το θερμόμετρο της έντασης στη χώρα κλιμακώθηκε το τελευταίο διάστημα μετά την έντονη δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Κονσταντίνο Τσιγουένγκα για την απόφαση του Μουγκάμπε να καθαιρέσει τον Μνανγκαγκουά, τον επονομαζόμενο «Κροκόδειλο».
Ο Μνανγκαγκουά, που έχει στενούς δεσμούς με το στρατό θεωρείτο ότι θα διαδεχθεί τον Μουγκάμπε και μετά την αποπομπή του εξαπέλυσε πυρά κατά του προέδρου και των οπαδών του λέγοντας ότι το κυβερνών κόμμα Zanu-PF «ελέγχεται από απείθαρχα, εγωιστικά άτομα μικρής εμβέλειας που εξυπηρετούν ιδιοτελείς σκοπούς και αντλούν τη δύναμή τους όχι από το λαό και το κόμμα, αλλά από μόνον δύο άτομα που απαρτίζουν την πρώτη οικογένεια της χώρας.»
Το κυβερνών κόμμα απάντησε στις απειλές του στρατηγού Τσιγουένγκα τονίζοντας ότι ουδέποτε θα υποκύψει στις πιέσεις του στρατού χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωσή του «προδοτική συμπεριφορά».
Άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πόλης, ενώ ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις στη διάρκεια της νύχτας, εντείνοντας τους φόβους για πραξικόπημα. Πάνοπλοι στρατιώτες εθεάθησαν να επιτίθενται σε περαστικούς στη Χαράρε και να φορτώνουν πολεμοφόδια κοντά σε μια φάλαγγα τεσσάρων στρατιωτικών οχημάτων σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση προς τον Μουγκάμπε.
Στο μεταξύ οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στη χώρα προέτρεψαν τα μέλη του προσωπικού της και τους υπηκόους τους να παραμείνουν στα σπίτια ή τα ξενοδοχεία τους εξαιτίας της «πολιτικής αβεβαιότητας» στη χώρα.
Οπαδοί του στρατού επιμένουν ότι δεν πρόκειται για πραξικόπημα, αλλά για μια «αναίμακτη διόρθωση της μεγάλης κατάχρησης εξουσίας». Ο Κρις Μουτσβάνγκουα της Ένωσης Βετεράνων Πολέμου, δήλωσε ότι ο στρατός θα αποκαταστήσει «τη γνήσια δημοκρατία» στη Ζιμπάμπουε και θα τη μετατρέψει «σε μια σύγχρονη χώρα -πρότυπο».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα εξέφρασε την ελπίδα η επέμβαση του στρατού να μην οδηγήσει σε «αντισυνταγματικές αλλαγές της κυβέρνησης» και κάλεσε τις δύο πλευρές -την κυβέρνηση Μουγκάμπε και το στρατό- να επιλύσουν ειρηνικά το πολιτικό αδιέξοδο.