Η πείνα και οι μολυσματικές ασθένειες θερίζουν ζωές στην καθημαγμένη από τον πόλεμο Υεμένη και μέχρι το τέλος του χρόνου περισσότερα από 50.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν, προειδοποιεί η “Save the Children”.
130 παιδιά ξεψυχούν κάθε μέρα στη φτωχότερη αραβική χώρα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη επιδημία χολέρας στη σύγχρονη ιστορία. Περίπου 40.000 παιδιά εκτιμάται ότι έχουν ήδη πεθάνει φέτος από ασιτία -αριθμός που αναμένεται να φθάσει τις 50.000 μέχρι τα Χριστούγεννα.
«Οι θάνατοι αυτοί είναι παράλογοι και μπορούν να αποτραπούν. Πάνω από 100 μητέρες θρηνούν καθημερινά το θάνατο ενός παιδιού», είπε ο Ταμέρ Κιρόλος, διευθυντής του παραρτήματος της Save the Children στην Υεμένη.
Οι εκτιμήσεις αυτές έγιναν πριν η Σαουδική Αραβία σφίξει κι άλλο τον κλοιό γύρω από τις ελεγχόμενες από τους σιϊτες αντάρτες Χούτι περιοχές, σε αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλου προς το αεροδρόμιο του Ριάντ. Με τον αποκλεισμό έκλεισε το λιμάνι της Χοντέιντα, αλλά και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σανάα, όπου κατέφθαναν φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας, τρόφιμα και φάρμακα.
Οι τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν στα ύψη, ενώ παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις καυσίμων που δυσκολεύουν με τη σειρά τους τη διανομή τροφίμων στους λιμοκτονούντες κατοίκους. Πολλές περιοχές στα βόρεια της χώρας έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι καθώς έκλεισαν οι σταθμοί ηλεκτροδότησης λόγω έλλειψης πετρελαίου.
H “Save the Children” προειδοποιεί ότι «αν δεν αρθεί αμέσως ο αποκλεισμός θα πεθάνουν κι άλλα παιδιά».
Λόγω της έλλειψης τροφίμων στη χώρα τα νοσοκομεία της έχουν κατακλυστεί με υποσιτισμένα, σκελετωμένα παιδιά, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη χολέρα κι άλλες διαρροϊκές νόσους.
Η επικεφαλής του τμήματος παιδιατρικής του νοσοκομείου Σαμπίν στη Σανάα, δρ Νάτζλα αλ Σονμπόλι, είπε ότι αντιμετωπίζουν και μια νέα επιδημία διφθερίτιδας, μιας λοιμώδους νόσου που προσβάλλει συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους.
Η διφθερίτιδα είναι άκρως μεταδοτική και οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου προσπαθούν να βάζουν τα μολυσμένα παιδιά σε καραντίνα.
Yπολογίζεται ότι περίπου 385.000 παιδιά πάσχουν από σοβαρό υποσιτισμό οξείας μορφής στην Υεμένη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι μόνον τα μισά εξ’ αυτών λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή.