«Η Ελλάδα δεν συνιστά απειλή για την παγκόσμια οικονομία», όμως οι άλλες χώρες της Ομάδας των G20 περιμένουν ανυπόμονα «μία λύση», δήλωσε το πρωί ο Γιοργκ 'Ασμουσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times Deutschland, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δήλωσε χαρακτηριστικά πώς «ευτυχώς η Ελλάδα δεν συνιστά απειλή για την παγκόσμια οικονομία».
Επεσήμανε ωστόσο ότι «οι άλλες χώρες περιμένουν μία λύση, αλλά από σήμερα μέχρι τη σύνοδο της Ομάδας των G20 στο τέλος της εβδομάδας θα έχουμε κάνει πρόοδο» προς αυτήν την κατεύθυνση, αναφερόμενος προφανώς στη σημερινή σύνοδο του Eurogroup με θέμα το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
«Οι εταίροι της Ομάδας των G20 δεν καταλαβαίνουν για ποιόν λόγο μία χώρα το οικονομικό μέγεθος της οποίας αντιπροσωπεύει το 2,5% της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει τέτοιες συνέπειες σε εμάς...Και δεν καταλαβαίνουν επίσης γιατί τα πράγματα δεν εξελίσσονται ταχύτερα. Πρέπει να εξηγούμε πάλι και συνέχεια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωζώνη αποτελούν μοναδικά οικοδομήματα με σύνθετους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων».
Εκτός του ενδιαφέροντός τους για την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, οι χώρες της Ομάδας των G20 συμμετέχουν στη διάσωση της Ελλάδας μέσω της συμβολής τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο συμμετέχει στους μηχανισμούς στήριξης που έχουν συσταθεί.
Από την πλευρά του ο Γιορκ Άσμουσεν, δήλωσε πώς «εμείς οι Ευρωπαίοι περιμένουμε από το ΔΝΤ να συμμετάσχει και πάλι κατά το εν τρίτον στο νέο πρόγραμμα».
Στον αντίποδα των όσων δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, βρίσκονται οι δηλώσεις του Χανς-Βέρνερ Ζιν, Γερμανού καθηγητή Οικονομίας και Προέδρου του Ινστιτούτου IFO, ο οποίος εκτιμά «ότι τα χρήματα του πακέτου διάσωσης δεν πρόκειται να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά μόνο τις διεθνείς τράπεζες και τα οικονομικά ιδρύματα στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι» και για το λόγο αυτό προτείνει την «έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος και χρηματοδότηση της δύσκολης περιόδου ενός ή δύο ετών που θα ακολουθήσει, μέσω των πόρων του πακέτου διάσωσης».
Όλα αυτά τα αναφέρονται στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel», στην οποία, κλείνοντας θέλησε να εκτιμήσει πώς «μετά από μια σύντομη καταιγίδα, θα λάμψει και πάλι ο ήλιος».