Το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης ζήτησε και πάλι χθες Τρίτη τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως για τη συντήρηση του στόλου του, κάτι που εκτιμά πως είναι απαραίτητο για τη διάσωση των προσφύγων και των μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη.
Με την επικείμενη άφιξη του χειμώνα «η μεταναστευτική περίοδος τελειώνει. Όμως από την άνοιξη δεν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε αποστολές αναζήτησης και διάσωσης στην περιοχή της Λιβύης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ναύαρχος Αμπού Ατζίλα Αμπντελμπάρι.
Οι δηλώσεις του έγιναν λίγο αφού ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν χαρακτήρισε «απάνθρωπη» τη συνεργασία της ΕΕ με τη Λιβύη, καταγγέλλοντας την επιδείνωση των συνθηκών κράτησης των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα αυτή.
Απαντώντας στις επικρίσεις αυτές, ένας εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε στο AFP ότι οι Βρυξέλλες επιθυμούν να ενισχύσουν τις ικανότητες του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού ώστε να μπορεί να σώζει ζωές, ενώ παράλληλα να διασφαλίσουν ότι οι πρόσφυγες θα στέλνονται «σε κέντρα υποδοχής τα οποία θα συμμορφώνονται με τις διεθνείς ανθρωπιστικές προδιαγραφές».
«Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ευρώπης για να μας προσφέρει πλοία και κυρίως για να επισκευάσουμε αυτά που διαθέτουμε», τόνισε ο ναύαρχος Αμπντελμπάρι.
Ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης Αγιούμπ Κασέμ έκανε επίσης έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες για περισσότερη συνεργασία στη Μεσόγειο, καταγγέλλοντας παράλληλα ξανά το έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων στη διάσωση των προσφύγων κοντά στις λιβυκές ακτές.
«Τείνουμε τα χέρια στις χώρες, όμως δεν γνωρίζουμε τα κίνητρα των ΜΚΟ», τόνισε.
Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ πλοίων ΜΚΟ και του λιβυκού λιμενικού είναι συχνές.
Τουλάχιστον πέντε πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, πνίγηκαν στις 6 Νοεμβρίου στη Μεσόγειο, ένα περιστατικό για το οποίο αλληλοκατηγορούνται το λιβυκό λιμενικό και η ΜΚΟ Sea-Watch.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης, που δημοσιεύθηκαν χθες Τρίτη, περίπου 157.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης από την 1η Νοεμβρίου (έναντι 341.000 την ίδια περίοδο πέρυσι), εκ των οποίων το 75% στην Ιταλία. Σχεδόν 3.000 πνίγηκαν στην προσπάθειά τους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ