Ο απολογισμός των θυμάτων των αεροπορικών πληγμάτων που εξαπολύθηκαν τη Δευτέρα εναντίον μιας πόλης δυτικά του Χαλεπιού που έχει ενταχθεί σε μια από τις λεγόμενες ζώνες «αποκλιμάκωσης» αυξήθηκε στους 61 νεκρούς.
Τζιχαντιστές αντάρτες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι προχώρησε στις επιδρομές αυτές και διεμήνυσαν ότι θα αντεπιτεθούν στις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των υποστηρικτών του, κυρίως της Ρωσίας και του Ιράν.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, η αγορά της πόλης Αταρέμπ, δυτικά του Χαλεπιού, βομβαρδίστηκε από αέρος τρεις φορές τη Δευτέρα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 61 άνθρωποι. Κατά την ίδια ΜΚΟ, τα περισσότερα θύματα ήταν άμαχοι.
Η Αταρέμπ βρίσκεται εντός μιας από τις λεγόμενες ζώνες αποκλιμάκωσης, που ορίστηκαν βάσει μιας συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν (που υποστηρίζουν τη Δαμασκό στον εξαετή συριακό πόλεμο) από τη μια πλευρά και, από την άλλη, την Τουρκία (που υποστηρίζει τους αντάρτες). Στόχος ήταν να μειωθεί η αιματοχυσία. Αλλά οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές περιοχές όπου εγκαθιδρύθηκαν αυτές οι ζώνες (Χαλέπι, Ιντλίμπ, Ράκα, Ντέιρ Εζόρ, Χάμα).
Ο Γιαν Έγκελαντ, αξιωματούχος του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, σημείωσε ότι οι συμφωνίες αυτές πράγματι οδήγησαν σε «αποκλιμάκωση των συγκρούσεων» αλλά το τελευταίο διάστημα «οι εχθροπραξίες εντάθηκαν».
Οι ζώνες αποκλιμάκωσης ορίστηκαν βάσει της λεγόμενης διαδικασίας της Αστάνας, των συνομιλιών ανάμεσα σε απεσταλμένους της Μόσχας, της Τεχεράνης και της Άγκυρας στην πρωτεύουσα του Καζακστάν. Τον Σεπτέμβριο, είχε συμφωνηθεί να αναπτυχθούν παρατηρητές στα όρια της ζώνης αποκλιμάκωσης στην επαρχία Ιντλίμπ, η οποία ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από ισλαμιστές αντάρτες.
Μετά τις επιδρομές στην Αταρέμπ η συμμαχία τζιχαντιστικών οργανώσεων Ταχρίρ αλ Σαμ κατήγγειλε τις συνομιλίες για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και ορκίστηκε να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της. «Αυτή η επίθεση (...) επιβεβαιώνει για εμάς ότι δεν υπάρχει καμιά λύση αν δεν πολεμήσουμε», υποστήριξε.
Στη συμμαχία Ταχρίρ αλ Σαμ μια από τις κύριες συνιστώσες είναι το λεγόμενο Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα), που άλλαξε όνομα πέρυσι, όταν υποστήριξε ότι διεκοψε τις σχέσεις του με την αλ Κάιντα.