Την άποψη ότι το σωματείο «Έλληνες φορολογούμενοι» δεν απέδειξε το έννομο συμφέρον που είχε για να προσφύγει και να ακυρώσει την συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και Siemens, εξέφρασε το ΣτΕ.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κλήθηκε να αποφανθεί για την συνταγματικότητα του συμβιβασμού που προέβλεπε ότι ο γερμανικός κολοσσός πρέπει να καταβάλλει στην χώρα μας 90 εκ.ευρώ.
Η συμφωνία συμβιβασμού επικυρώθηκε με νόμο το 2012, ωστόσο σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του Δ' τμήματος του ΣτΕ, η εταιρία δεν είχε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, η χώρα ζημιώθηκε από τις πρακτικές της Ζήμενς, με τουλάχιστον 2 δις ευρώ, χρήματα τα οποία θα έπρεπε να διεκδικηθούν από το ελληνικό δημόσιο. Επίσης, το Δ΄ Τμήμα είχε κρίνει ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας, μετά την ψήφιση από την Βουλή του νόμου 4072/2012, δεν μπορούσε («δεν διέθετε ευχέρεια») να μην υπογράψει την επίμαχη «συμφωνία συμβιβασμού», αλλά ούτε είχε την δυνατότητα να τροποποιήσει τους όρους της «μονομερώς ή συμβατικώς.
Η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του σωματείου “Ελληνες φορολογούμενοι” με το αιτιολογικό ότι δεν αρκεί η επίκληση της ιδιότητας του φορολογουμένου από την πλευρά των προσφευγόντων.
Σύμφωνα με την πλειοψηφία, η πολιτεία έχει την δυνατότητα-εάν το επιδιώξει-να εγείρει ποινικές αξιώσεις από την Ζήμενς για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.
Τρεις δικαστές ωστόσο, είχαν την άποψη ότι η επίμαχη υπόθεση εμφανίζει «μείζονα σημασία για το δημόσιο συμφέρον» και πως τίθενται «σοβαρά ζητήματα τα οποία αφορούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου».
Τα μέλη της μειοψηφίας κάνουν μία “ιστορική” αναδρομή στην υπόθεση της Ζήμενς, επικαλούμενοι το πόρισμα της επιτροπής της βουλής, σύμφωνα με το οποίο η ζημία που προκλήθηκε στο ελληνικό δημόσιο από τις δωροδοκίες ανέρχεται στα 2 δις ευρώ. Προχωρούν μάλιστα ένα βήμα περισσότερο, επισημαίνοντας ότι “με την «συμφωνία συμβιβασμού» η «Ελληνική Δημοκρατία παραιτείται από την άσκηση των αρμοδιοτήτων για την επιβολή κυρώσεων σε σχέση, μεταξύ των άλλων, και με άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πράξεις αποβλέπουσες στην νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».
Τέλος, στο σκεπτικό της μειοψηφίας υπενθυμίζεται ότι σε ερώτημα του ΣτΕ προς την αρμόδια επιτροπή εποπτείας, η Siemens από την παροχή των 90 εκ. ευρώ που προβλέπει «η συμφωνία συμβιβασμού» έχει καταβάλλει μόνο τα 19,1 εκ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις των 60 εκ. ευρώ δεν έχουν πραγματοποιηθεί.