Ενα βίντεο που είχε δει κατάφερε να σώσει τη ζωή του Τσάρλι Φράι, όταν βρέθηκε μπροστά σε καρχαρία.
Ο Βρετανός σέρφερ, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, έδωσε μια... μπουνιά στον καρχαρία και κατάφερε να σωθεί από την επίθεση σε παραλία κοντά στο Σίδνεϊ γιατί θυμήθηκε ότι κάποτε είχε δει τον Μικ Φάνινγκ- επαγγελματίας του σερφ- να περιγράφει ότι είχε γλιτώσει με τον ίδιο τρόπο.
Είναι όμως η μπουνιά ο καλύτερος τρόπος για να γλιτώσει κανείς από την επίθεση καρχαρία; Το BBC απευθύνθηκε σε ειδικούς, για να μάθει τι πρέπει να κάνει κάποιος σε μία τέτοια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.
Η αντίδραση εξαρτάται από το αν ο καρχαρίας απλά «τσεκάρει» τον άνθρωπο, ή του επιτίθεται, λέει ο Ράιαν Τζόνσον, που κάνει έρευνες και ντοκιμαντέρ για αυτό το είδος. «Αν δέχεσαι επίθεση, πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς. Να του ρίξεις μπουνιά, να στοχεύσεις τα μάτια του, να προσπαθήσεις να κρατήσεις τα χέρια σου έξω από το στόμα του. Αν τον αγγίξεις στο ρύγχος, ο καρχαρίας θα καταλάβει ότι πιθανότατα είσαι βρώσιμος», εξηγεί ο Τζόνσον και συμβουλεύει «χρησιμοποιείστε κάτι σκληρό: κάμερα, κοντάρι ή πέτρα για να διώξετε τον καρχαρία». Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό «στοχεύστε στο πρόσωπο και τα βράγχια και κρατήστε τα χέρια σας έξω από το στόμα του».
Αν ο καρχαρίας είναι κοντά
Στην περίπτωση που κάποιος εντοπίσει έναν καρχαρία κοντά του, το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει είναι να προσπαθήσει να απομακρυνθεί όσο πιο γρήγορα μπορεί.
«Είναι σαν να πετάς ένα κλαδί σε σκύλο. Μπορεί να δελεάσεις τον καρχαρία προσπαθώντας να φύγεις», λέει ο Τζόνσον. «Το να μείνεις στη θέση σου, κάθετα στο νερό είναι πάντα η καλύτερη αντίδραση».
Οχι στο μαχαίρι
Από την πλευρά του ο Ρίτσαρντ Πιρς, οικολόγος και συγγραφέας, συμφωνεί μεν ότι το καλύτερο είναι να προσπαθήσει κανείς να χτυπήσει τον καρχαρία με βαρύ αντικείμενο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να το επιχειρήσει με μαχαίρι.
«Θέε μου όχι! Δεν έχει καμία ελπίδα κάτι τέτοιο. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ερεθίσεις τον καρχαρία. Από τη μία ένα μικρό μαχαίρι και από την άλλη ένα πλάσμα 3-4 μέτρων. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αντιμετωπίσεις έτσι τον καρχαρία. Κι αν αρχίσεις να αιμορραγείς, θα προσελκύσεις κι άλλα ζώα», εξηγεί.
Ο ίδιος συμβουλεύει πάντα το κολύμπι με παρέα σε νερά με καρχαρίες και αν εμφανιστούν, να μην τους αφήνει από τα μάτια του ο άτυχος που ζει κάτι τέτοιο. «Είναι θηρευτής των ενεδρών. Αν ξέρουν ότι τους παρακολουθείτε, θα κάνουν κύκλους γύρω σας. Μου έχει τύχει πολλές φορές. Ουσιαστικά, προσπαθείστε να φύγετε αργά κολυμπώντας με την παρέα σας».
Εύκολο να το λες, δύσκολα να το κάνεις, αλλά ο Πιρς τονίζει ότι είναι κρίσιμη η διατήρηση της ψυχραιμίας. Δεν πρέπει κανείς να δείξει πανικό. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται το κολύμπι το ξημέρωμα ή το σούρουπο σε περιοχή με καρχαρίες, γιατί τότε «κυνηγούν» και δεν πρέπει να πλησιάζει κανείς ψαράδικες βάρκες που μπορεί να προσελκύσουν αυτά τα επικίνδυνα πλάσματα.