Πάνω από 200 ζητιάνους μάζεψε η ινδική αστυνομία από τους δρόμους της Χαϊντεραμπάντ και τους μετέφερε σε άσυλα για αστέγους, εντός των δύο σωφρονιστικών καταστημάτων της πόλης, ενόψει της επίσκεψης της Ιβάνκα Τραμπ.
Οι αρχές απαγόρευσαν την επαιτεία σε δημόσιους χώρους και η επιχείρηση -«καθαροί δρόμοι» της αστυνομίας φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς καθώς οι χιλιάδες ζητιάνοι της πόλης έχουν εξαφανιστεί από τα κεντρικά σημεία.
Η κόρη και σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ θα μιλήσει στα τέλη του Νοεμβρίου σε συνέδριο για την επιχειρηματικότητα στο Χαϊντεραμπάντ, όπου θα δώσει το παρών και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.
Μέχρι τότε η αστυνομία ευελπιστεί να έχει ολοκληρώσει την απομάκρυνση των ζητιάνων από τους δρόμους της πόλης.
Αν και η επαιτεία θεωρείται στην Ινδία ποινικό αδίκημα, που τιμωρείται με έως και δέκα χρόνια κάθειρξη, ο νόμος σπάνια εφαρμόζεται. Εκτός από περιστάσεις σαν κι αυτή που η αστυνομία με επιχειρήσεις-σκούπα σε σταυροδρόμια, σταθμούς λεωφορείων και τρένων μαζεύει τους ζητιάνους και τους μεταφέρει σε άσυλα, όπου τους παρέχονται καθαρά ρούχα, ντους κι ένα κρεβάτι.
Προτού, όμως, τους επιτρέψουν να αναχωρήσουν, τους παίρνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα και τους απειλούν με φυλάκιση αν συλληφθούν ξανά να ζητιανεύουν.
Από τα 1,3 δισεκατομμύρια των Ινδών, το 20% του πληθυσμού ζει με λιγότερα από δύο δολάρια ημερησίως και για πολλούς εξ’ αυτών η επαιτεία είναι ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ινδικές αρχές απομακρύνουν από την κοινή θέα τους φτωχούς και τους άστεγους ενόψει της άφιξης υψηλών διεθνών προσκεκλημένων. Το 2010 η αστυνομία του Νέου Δελχί κατεδάφισε παραγκουπόλεις και απομάκρυνε χιλιάδες ζητιάνους στα περίχωρα, ενόψει των Αγώνων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.