Η Ελλάδα αντέχει σεισμούς 6,5 με 7 Ρίχτερ, αν γίνουν στην θάλασσα, τόνισε σήμερα ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, σημειώνοντας παράλληλα όμως ότι αν αυτοί γίνουν στην ξηρά θα έχουμε τρομακτικές συνέπειες.
Όπως τόνισε μάλιστα ο καθηγητής σεισμολογίας, στην Ελλάδα κανείς δεν θα πει ότι δεν περιμένει να γίνει σεισμός.
Ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε και στον φονικό σεισμό των 7,3 Ρίχτερ που έπληξε το Ιράν και το Ιράκ και εξήγησε ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει πολύ μεγάλα ρήγματα τα οποία δεν έχουν «καμία σχέση με την Ελλάδα». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρήγμα της Ανατολίας δεν επηρεάζεται από τα 7,3 Ρίχτερ.
Αναφερόμενος στην χαρτογράφηση των ρηγμάτων Σαντορίνης-Αμοργού, ο κ. Τσελέντης την χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή». Σχετικά με το ρήγμα της Αμοργού υπενθύμισε ότι «είχε κάνει το 1956 τσουνάμι 30 μέτρων στην Αμοργό και 20 μέτρων στην Φολέγανδρο» είπε όμως ότι «ενεργοποιείται κάθε εκατοντάδες χρόνια, οπότε το ξεχνάμε».
Τέλος, ο κ. Τσελέντης είπε επίσης ότι ένα σεισμός 6,5 Ρίχτερ «τον θέλουμε, κάθε δύο - τρία χρόνια» για να εκτονώνεται η ενέργεια η οποία όπως σημείωσε στον σεισμό των 6 Ρίχτερ είναι χίλιες φορές μεγαλύτερη από έναν σεισμό μεγέθους 4 Ρίχτερ.